Kremowe risotto w ciekawym wydaniu. Zasmakuje każdemu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Aromatyczne i kremowe risotto z suszonymi pomidorami, ziołami i gorgonzolą to wspaniały pomysł na przepyszny i bardzo włoski obiad. To danie świetnie sprawdzi się o każdej porze roku i możemy być pewni, że nikt nie będzie po nim głodny. Wypróbuj ten przepis na to niezwykłe danie.
Proste i aromatyczne. Włoskie danie, które zachwyca
Aromatyczne i kremowe risotto, które sprawdzi się na każdą okazję? Ten przepis jest dla ciebie. Przepyszne risotto z pomidorami, ziołami i gorgonzolą wychodzi za każdym razem, a smakuje obłędnie. Wystarczy kilka prostych składników, by można się było nim rozkoszować.
Trzeba jednak zaznaczyć, że przygotowywanie risotto może być dla niektórych wyzwaniem. Tego dania trzeba bowiem cały czas pilnować i mieszać, dolewając bulionu. Bez tego tutaj ani rusz. Cała praca, którą włożymy w to danie jest jednak tego warta.
Te dodatki robią robotę. Rozsmakuj się w tym risotto
Nasz ryż wychodzi niezwykle kremowy, a dzięki dodatkowi gorgonzoli i suszonych pomidorów otrzymuje on niesamowity smak, który świetnie pasować będzie na prosty domowy obiad czy też elegancką kolację dla całej rodziny. Możliwości jest całe mnóstwo.
Jeśli chcemy możemy na sam koniec dodać nieco więcej masła do naszego risotto. Wówczas będzie ono jeszcze bardziej kremowe. Opcjonalnie możemy na sam koniec posypać nasze danie rukolą albo świeżą bazylią dla ciekawego przełamania smaku.
SKŁADNIKI
- 200 g ryżu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 100 ml białego wina
- ok. 650 ml gorącego bulionu warzywnego
- 100 g sera gorgonzola
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka suszonych ziół włoskich
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku podgrzewamy bulion i gotujemy go na małym ogniu.
- W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę.
- Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy.
- Dodajemy ryż i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy wino i gotujemy, do całkowitej odparowania.
- Dodajemy chochlę gorącego bulionu i mieszamy, aż ryż go wchłonie.
- Powtarzamy ten proces przez około 20 minut.
- Kiedy ryż jest kremowy, dodajemy pokrojone suszone pomidory i zoła.
- Całość mieszamy.
- Kiedy ryż jest gotowy, zdejmujemy go z ognia.
- Dodajemy sery i doprawiamy do smaku.