Kotlety ze świeżych grzybów. Wypróbuj nasz przepis na kotlety mielone z grzybów
2022-10-18
łatwy
35 min
4
Gdy dysponujecie sporą ilością leśnych grzybów, świeżych lub mrożonych, warto zrobić z nich kotlety mielone. Doskonale smakują z puree ziemniaczanym. I stanowią świetny jesienny posiłek, pełen smaku.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg świeżych grzybów
- 2 jajka
- 2 bułki
- 60 g bułki tartej
- 1 cebula
- pieprz czarny mielony
- sól
- olej roślinny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Starannie oczyszczone i opłukane grzyby ugotować do miękkości, w niewielkiej ilości posolonej wody. Przecedzić, zachowując wywar.
- Grzyby drobno posiekać, albo przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Bułkę namoczyć w wywarze grzybowym, odcisnąć i połączyć z grzybami, jajkiem i posiekaną cebulą. Całość doprawić solą i pieprzem.
- Z powstałej masy uformować kotleciki (gdyby masa była za luźna, dodać 1-2 łyżki bułki tartej), otaczać w rozbitym jajku i tartej bułce. Smażyć na oleju, podawać z purre z ziemniaków.
Czy warto jeść grzyby?
Zobacz nasze inne przepisy na bezmięsne kotlety