Kotlety ze świeżych grzybów. Wypróbuj nasz przepis na kotlety mielone z grzybów

Kotlety ze świeżych grzybów. Wypróbuj nasz przepis na kotlety mielone z grzybów
Autor: Shutterstock Ze świeżych grzybów można przyrządzić świetne kotlety
łatwy
35 min
4

Gdy dysponujecie sporą ilością leśnych grzybów, świeżych lub mrożonych, warto zrobić z nich kotlety mielone. Doskonale smakują z puree ziemniaczanym. I stanowią świetny jesienny posiłek, pełen smaku.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg świeżych grzybów
  • 2 jajka
  • 2 bułki
  • 60 g bułki tartej
  • 1 cebula
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • olej roślinny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Starannie oczyszczone i opłukane grzyby ugotować do miękkości, w niewielkiej ilości posolonej wody. Przecedzić, zachowując wywar.
  • Grzyby drobno posiekać, albo przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • Bułkę namoczyć w wywarze grzybowym, odcisnąć i połączyć z grzybami, jajkiem i posiekaną cebulą. Całość doprawić solą i pieprzem.
  • Z powstałej masy uformować kotleciki (gdyby masa była za luźna, dodać 1-2 łyżki bułki tartej), otaczać w rozbitym jajku i tartej bułce. Smażyć na oleju, podawać z purre z ziemniaków.
Czy warto jeść grzyby?

Zobacz nasze inne przepisy na bezmięsne kotlety

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej