Kotlety z młodej kapusty: sprytny przepis na danie sezonowe
2021-06-05
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kotlety z młodej kapusty oczarują was delikatnym, lecz wyrafinowanym smakiem. To sprytny przepis na danie sezonowe, które pokochacie od pierwszego kęsa.
Jak zrobić kotlety z młodej kapusty?
Przygotowanie kotletów nie jest skomplikowane. Trzeba przede wszystkim bardzo drobno posiekać kapustę. Najlepiej zrobić to w maszynce do mielenia mięsa lub w malakserze.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg kapusty młodej lub stożkowej (spiczastej, szpiczastej)
- 80 g bułki czerstwej
- ok. 150 ml mleka
- 2 jaja
- 2 pęczki cebuli dymki
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
- 80 g tartej bułki
- 80 g tłuszczu do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych lub zepsutych liści, opłukać, pokrajać na części, ugotować. Odcedzić, ostudzić, mocno odcisnąć przez woreczek płócienny.
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
- Cebulę posiekać razem ze szczypiorem. Koperek również posiekać.
- Bułkę, kapustę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jaja, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, a następnie starannie wyrobić.
- Z przygotowanej masy formować owalne kotleciki. Następnie panierować je w tartej bułce.
- Smażyć z dwóch stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowym.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?