Kotlety z młodej kapusty: sprytny przepis na danie sezonowe

Kotlety z młodej kapusty: sprytny przepis na danie sezonowe
Autor: Shutterstock.com Wegetariańskie kotlety z młodej kapusty
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kotlety z młodej kapusty oczarują was delikatnym, lecz wyrafinowanym smakiem. To sprytny przepis na danie sezonowe, które pokochacie od pierwszego kęsa. 

Jak zrobić kotlety z młodej kapusty?

Przygotowanie kotletów nie jest skomplikowane. Trzeba przede wszystkim bardzo drobno posiekać kapustę. Najlepiej zrobić to w maszynce do mielenia mięsa lub w malakserze. 

Składniki

1,2 kg kapusty młodej lub stożkowej (spiczastej, szpiczastej)

80 g bułki czerstwej

ok. 150 ml mleka

2 jaja

2 pęczki cebuli dymki

1 pęczek koperku

sól i pieprz

80 g tartej bułki

80 g tłuszczu do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych lub zepsutych liści, opłukać, pokrajać na części, ugotować. Odcedzić, ostudzić, mocno odcisnąć przez woreczek płócienny.

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.

Cebulę posiekać razem ze szczypiorem. Koperek również posiekać. 

Bułkę, kapustę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jaja, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, a następnie starannie wyrobić.

Z przygotowanej masy formować owalne kotleciki. Następnie panierować je w tartej bułce. 

Smażyć z dwóch stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowym.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej