Kotlety z jajek, czyli obiad dla wegetarianina

2023-03-09
CzeM
Kotlety z jajek
Autor: Shutterstock Jajka ugotowane na twardo to surowiec do przygotowania pysznych kotletów
łatwy
35 min
4

Kotlety z jajek to przepyszne danie bezmięsne, tradycyjnie podawane w ścisły post. Sięgnijmy zatem do dawnego przepisu i sposobu ich podawania. Mówimy, jak zrobić doskonałe kotlety z jajek!

SKŁADNIKI

  • 7 jajek
  • 1 bułka typu kajzerka
  • ½ szklanki mleka
  • 2 średnie cebule
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojoną na cienkie kromki bułkę moczymy w mleku.
  • Gotujemy 6 jajek na twardo i studzimy je w zimnej wodzie.
  • Cebulę siekamy drobno i rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Podczas smażenia dobrze jest cebulę trochę posolić i popieprzyć, co podnosi jej smak.
  • Namoczoną bułkę trzeba dobrze odcisnąć i rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez miękkie sitko  
  • Jajka bardzo drobno siekamy (najlepiej szeroki nożem!) Dodajemy do nich bułkę, cebulę, 1 surowe jajko, sól i pieprz do smaku.
  • Wyrabiamy masę ręką lub łyżką.
  • Gdy składniki dobrze się połączą, formujemy z nich najpierw kule i obtaczamy w tartej bułce, formujemy kotlety spłaszczając je do grubości ok. 1 cm.
  • Masa jajeczna nie jest tak zwarta jak mięsna, dlatego kotlety nie mogą być zbyt duże, bo będą się rozpadać. Praktyczna rada dla osób bez doświadczenia z obtaczaniem kotletów w bułce – należy je przedtem posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Smażymy na oleju, układając je na patelni w dużych odstępach, co ułatwi ich przekładanie, najlepiej dwoma łopatkami, żeby się nie rozpadły.
  • Kotlety z jajek można podawać sauté lub z sosami: szczypiorkowym, pieczarkowym bądź pomidorowym. Jako dodatek makaron lub ziemniaki i sezonowe surówki.
Jajka – zdrowie w skorupce

Korzystając z atutów współczesności można też oczywiście jajka wraz z bułką przepuścić przez maszynkę. Ale tak jak w przepisach podkreśla się, że do prawdziwych kotletów mięso powinno się siekać, a nie mielić, podobnie z tatarem, tak i w tym przypadku, smak i tekstura masy będzie lepsza dzięki siekaniu.

Galeria: 13 pomysłów na jajka

CzeM