Kotlety z grochu i kalafiora z pieczarkową nutą

2020-07-24
Kotlety z grochu i kalafiora z pieczarkami
Autor: Shutterstock Kotlety z grochu i kalafiora świetnie smakują z sałatką ze świeżych warzyw.
łatwy
40 min
4

Kotlety z grochu i kalafiora z pieczarkową nutą to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub sycącą przekąskę. Są bardzo treściwe, lekko chrupiące i pachną ziołami. Dodatek pieczarek sprawia, że nabierają nieco "leśnego" charakteru. Przy tym nie są trudne do przygotowania i przyjazne dla domowego budżetu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg suszonego grochu
  • 5 pieczarek
  • 1/2 kalafiora
  • 1 cebula
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch ugotować do miękkości i odcedzić.
  • Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
  • Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić na oleju razem z cebulą.
  • Groch, pieczarki z cebulą i kalafiora zmielić lub zblendować.
  • Dodać jajka, bułkę i przyprawić, dokładnie wymieszać.
  • Z masy formować niewielkie kotlety i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?