KOlorowe warzywne leczo - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2019-06-17
Warzywne leczo
Autor: Shutterstock Warzywne leczo jest łatwe w przygotowaniu.
łatwy
30 min
4

Warzywne leczo to pomysł na wykorzystanie różnorodnych warzyw do przygotowania pysznego dania. Smakuje wyśmienicie, jest zdrowa i odżywcza. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 220 kcal.

Składniki

½ cukinii

½ papryki żółtej

1 pomidor czerwony

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oliwy lub oleju

sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w nie za drobną kostkę. Czosnek rozdrobnić na praskę.

Paprykę, cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie w garnku. Następnie dodać odrobinę wody i dusić przez ok. 10 minut.

Od czasu do czasu można zamieszać zawartością garnka i pilnować, aby nic się nie przypaliło.

Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną  cukinię  i dusić kolejne 10 min (można dolać kolejną  porcję wody).

Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

Gdy warzywa będą miękkie (ale nie rozpadające się!) dodać pomidora i chwilę gotować.

Doprawić do smaku.