Khichdi, czyli kasza gryczana po hindusku. Posiłek, który wzmacnia ciało i równoważy umysł
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Khichdi wywodzi się z kuchni ajurwedyjsiej. To wspaniały posiłek, który dodaje energii jednocześnie dając poczucie lekkości. Wpływa także kojąco na zestresowany nadmiarem bodźców umysł. Jakby tych zalet było mało, tak przygotowana kasza gryczana jest bardzo smaczna. Jeśli chcesz zrobić dla siebie coś dobrego, zrób sobie khichdi, a z każdym kęsem będziesz potęgować w sobie poczucie, że komfortu i odżywienia organizmu.
Khichdi - indyjskie comfort food
Khichdi jest szczególnie popularne w kuchniach południowej Azji i ma tyle wersji, ile osób go przygotowuje. To rodzaj bezmięsnej potrawki czy kleiku, której bazą jest połącznie ziaren fasoli mung oraz ziaren ryżu, kaszy lub sorgo, niekiedy także tapioki. W Indiach proste khichdi na bazie ryżu jest jednym z pierwszych stałych pokarmów podawanych małym dzieciom.
Jako, że khichdi wywodzi się z kuchni ajurwedyjskiej, jego zadaniem jest nie tylko odżywić ciało i dodać energii, ale także zbalansować ciało, wprowadzając równowagę pomiędzy doszami, czyli 3 rodzajami energii, z których składa się człowiek i wszystko, co istnieje. Równowaga ta jest konieczna, aby być zdrowym. Z kolei brak równowago pomiędzy doszami prowadzi do wielu dolegliwości i chorób.
Posiłek dobrze zbilansowany
Jeśli nawet ajurweda to nie twoja bajka, to nie rezygnuj z tego przepisu, jeśli cię zainteresował. Khichdi smakuje znakomicie, jest łatwe w przygotowaniu i bardzo dobrze zbilansowane. Z pewnością doda energii i odżywi organizm, nie obciążając go. Skutków ubocznych brak, a zalet może być jeszcze więcej.
Do przygotowania dania można użyć - jak w przepisie - kaszy gryczanej (prażonej lub białej), ale sprawdzi się również bulgur lub ryż. Fasolę mung można kupić już w niemal w każdym markecie lub bezproblemowo zamówić w sieci. Nawet w wersji bio nie jest droga. Nie polecam zamienników, bo to jeden z najważniejszych składników kuchni ajurwedyjskiej. Rodzaj warzyw użytych w potrawie również jest kwestią umowną, można je modyfikować, dostosowując przepis do swoich upodobań. Nie jadasz ostrego - pomiń papryczkę lub zastąp ją słodką wersją. Nie masz pomidorów w domu - nie szkodzi. Bez nich też się uda.
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki suchej fasoli mung
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub ghee
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pietruszka
- 1 fenkuł
- 1 spory pomidor
- 1 mała zielona ostra papryczka
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- opcjonalnie szczypta kozieradki i curry
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarna fasoli mung namoczyć w letniej wodzie i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić.
- Warzywa obrać i drobno pokroić. Marchewkę i pietruszkę można zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać tłuszcz i wrzucić do niego kumin, a po chwili cebulę i czosnek.
- Smażyć mieszając - 1-2 minuty, pilnując, aby się nie przypaliło.
- Gdy cebula się zeszkli dodać namoczoną fasolę, kasze i pozostałe warzywa, zalać bulionem lub wodą.
- Składniki potrawy wymieszać i całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum.
- Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku.
- Khichdi najlepiej podawać na ciepło, z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty - będzie jeszcze zdrowsze.