Szybka surówka z kapusty kiszonej i marchewki [sprawdzony przepis]
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szybka surówka z kiszonej kapusty z marchewką to idealny dodatek do obiadu. Kiszona kapusta to prawdziwa witaminowa bomba, na dodatek bogata w naturalne probiotyki. W okresie jesienno-zimowym pomoże utrzymać infekcje z dala od nas. Kapusta kiszona ma też niewiele kalorii i dużo zdrowego błonnika.
Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
Kapusta kiszona jest niezwykle bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika. Jest idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie spadku odporności, działa na układ odpornościowy, niszczy bakterie i wirusy. Do zalet kapusty należy również zaliczyć dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Ponadto przyspiesza gojenie się ran. Najzdrowsza jest kapusta ukiszona samodzielnie w domu. Sprawdź, jak samodzielnie kisić kapustę.
Co przygotować z kiszonej kapusty poza surówką?
Wersji przepisów na surówkę z kiszonej kapusty jest wiele, każda gospodyni ma na nią swój patent. Warto wypróbować kilka i wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada. Kapustę kiszoną można również wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów. Polecamy na przykład:
Fuczki czyli placuszki z kiszonej kapusty,
Kotlety mielone z kiszoną kapustą,
Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z przepisami na dania z kiszonej kapusty
SKŁADNIKI
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- mała cebula
- średnia marchew
- 1/2 pęczka natki
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokroić drobno, włożyć do miski.
- Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na drobnej tarce, natkę posiekać.
- To wszystko dodać do kapusty, wymieszać, posypać cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Polać olejem, wymieszać raz jeszcze. Gotowe!