Keto kluski śląskie. Smakują jak u babci, ale mają dużo mniej kalorii
Kluski, które wyglądają jak tradycyjne śląskie, są pyszne i łatwe do zrobienia. Mają jeszcze jeden sekret. Są bezglutenowe i niskowęglowodanowe. Możecie je wcinać bez wyrzutów sumienia, nawet jeżeli jesteście na diecie. Zobaczcie, jak zrobić keto kluski śląskie z mąki bambusowej.
Jak zrobić keto kluski śląskie?
Wszystkie składniki należy zmiksować na gładko. Następnie energicznie wyrobić ciasto rękami i uformować z niego kuleczki. Na środku każdej z nich należy zrobić charakterystyczną dla kulek śląskich dziurkę. Gotowe kluski gotuje się w osolonym wrzątku przez 4 minut, liczą od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane kluski najlepiej wyjmować z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Z czego zrobić keto kluski śląskie?
Do przygotowania domowych klusek śląskich potrzebnych jest pięć produktów. Na liście składników znalazła się mąka bambusowa, tłusty biały ser, guma guar, jajko oraz sól.
Przepis na keto kluski śląskie
- To łatwy przepis na tradycyjne danie kuchni śląskiej w nowej, lekkiej i dietetycznej odsłonie.
- Do przyrządzenia keto klusek jak śląskie wystarczy miska, mikser, garnek z wodą, łyżka cedzakowa i ręce.
- To szybki przepis na keto obiad. W sumie czas przygotowania kluseczek wynosi około 30 minut.
- Lista składników obejmuje pięć produktów. Mąka bambusowa i guma guar to artykuły, które coraz łatwej dostać w sklepach. Dostępne są także w internecie, sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w aptekach.
Z czym podawać keto kluski śląskie?
Dietetyczne kluski śląskie według tego przepisu można serwować tak samo jak te tradycyjne. Idealnie pasuje do nich sos śmietanowy czy sos pomidorowy lub sos z zielonego pieprzu. Sosy można wzbogacić kawałkami piersi kurczaka oraz niskokalorycznymi warzywami.
SKŁADNIKI
- 125 g tłustego twarogu
- 10 g mąki bambusowej + do podsypywania
- 20 g gumy guar
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem. Wsypać mąkę bambusową, gumę guar i sól. Wbić jajko i zmiksować na gładkie ciasto.
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką bambusową i energicznie zagnieść. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie i klei się do rąk, dosypać trochę mąki bambusowej.
- Z ciasta uformować równe kulki. W każdej z nich na środku zrobić wgłębienie.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Kluski gotować partiami około 4 minut, od kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.