Kasza gryczana z podgrzybkami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kasza gryczana jest niezastąpiona w połączeniu z sosem grzybowym. Może zastąpić ziemniaki, makaron i ryż, chociaż wciąż jeszcze z nimi przegrywa.Niesłusznie, bo z racji zalet zasługuje na więcej niż bycie skromnym dodatkiem do mięs lub sosów.
SKŁADNIKI
- 200 g kaszy gryczanej
- 500 g podgrzybków
- 2 cebule
- olej do smażenia
- majeranek
- szklanka mleka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyść, umyj.
- Cebule pokrój, podsmaż na oleju na patelni, dodaj pokrojone podgrzybki i duś, aż będą miękkie.
- Dodaj sól, pieprz, majeranek, na końcu wlej mleko i podgotuj, aż się zredukuje do gęstego sosu.
- Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez15 minut.
- Podawaj z sosem grzybowym.
- Przepis pochodzi z książki „Kasze, płatki, otręby”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperLife Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555 (w godzinach 9.00–17.00)