Kapusta młoda na słodko-kwaśno - obłędny przepis na pychotę!

Kapusta młoda na słodko-kwaśno - obłędny przepis na pychotę!
Autor: Shutterstock.com Młoda kapusta duszona na słodko-kwaśno z koperkiem i opcjonalnie ze skwarkami boczku
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta młoda na słodko-kwaśno to ulubione wiosenne danie mojej rodziny. Robię go w dwóch wersjach: bezmięsnej i ze skwarkami z boczku. Wypróbuj obie wersje i oceń sam, którą wolisz! 

Jak zrobić dwie wersje kapusty słodko-kwaśnej w jednym garnku?

Czasem mam problem, żeby przygotować dwie wersje tej samej potrawy jednocześnie. Jedną dla wegetarian, drugą dla mięsożerców. Ograniczam spożycie mięsa ze względów etycznych oraz zdrowotnych. Jednak dzieciom oraz pozostałym dorosłym w mojej rodzinie nie odmawiam ulubionych skwarków. 
Znalazłam jednak rozwiązanie. Przygotowuję jeden duży garnek młodej kapusty na słodko-kwaśno. Dla mięsożerców dodatkowo rumienię surowy boczek wędzony. Tak otrzymane skwarki osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wytopiony na patelni tłuszcz zachowuję do innych potraw. Odchudzonymi skwarkami boczku posypuję pozostałe porcje duszonej kapusty.

Jeśli w Twojej rodzinie jest choć jeden wegetarianin, to Tobie też się przyda ten łatwy przepis na młodą kapustę słodko-kwaśną ze skwarkami lub bez.

Inne przepisy na młodą kapustę na ciepło znajdziecie w galerii pod materiałem wideo

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny lub więcej do smaku
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka wody
  • 100 g surowego boczku wędzonego lub bekonu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj. Następnie wypłucz kapustę na sicie pod bieżącą wodą i przełóż garnka z grubym dnem. Dodaj posiekaną dymkę. Posyp 1 łyżeczką soli i lekko zgnieć dłońmi. Odstaw na 15 minut. 
  • Po kwadransie zawartość garnka zalej szklanką wody i duś pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu.
  • Po tym czasie dodaj do niej pokrojony koperek. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Jeśli woda zanadto odparuje, dolej połowę szklanki, żeby nie przypalić potrawy.
  • Na patelni zrumień mąkę z dodatkiem oleju i tak powstałą zasmażkę dodaj do garnka z kapustą, dokładnie mieszając jego zawartość. Po kolejnych kilku minutach jarzynka jest już gotowa. Dopraw ją sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem do smaku.
  • Jeśli lubisz smak wędzonego boczku dodaj zrumieniony boczek osączony z tłuszczu. 
  • Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej