Jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto. Pyszne połączenie makaronu, grzybów i włoskiego sosu

spaghetti z pieczarkami i sosem pesto
Autor: Shutterstock Jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto to kapitalny pomysł na rodzinny obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszny smak i obłędny aromat, proste składniki i szybkie przygotowanie w jednym garnku. To tylko niektóre zalety spaghetti z pieczarkami i zielonym sosem pesto. To super pomysł na sycący i pełen smakowitych składników obiad dla całej rodziny. Oto przepis na jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto.

Przepis na jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto

  • Przepis na obiad z długim makaronem w roli głównej jest łatwy. Przyrządzenie dania składa się z kilku prostych kroków.
  • Makaron z pieczarkami robi się szybko. Czas przygotowania to około 20 minut.
  • Lista składników obejmuje proste i niedrogie produkty. Wszystkie artykuły są łatwo dostępne w sklepach i na bazarach bez względu na porę roku.
  • Osoby, które liczą kalorie i dbają o linię, mogą zrezygnować z dodatku serka mascarpone. Doskonale zastąpi je pół szklanki mleka lub serek ricotta.
  • Mięsożercy mogą wzbogacić danie o kawałki pieczonego kurczaka lub indyka. Smak podkręci też podsmażony boczek lub ostra kiełbasa jak chorizo.
  • Fani pikantnych smaków mogą zaostrzyć spaghetti, dodając posiekaną papryczkę chili.
  • Świetnie sprawdzi się domowy sos pesto.
  • Przepis można modyfikować i zamiast pieczarek dodać kurki, boczniaki lub inne grzyby leśne.
  • Danie można przygotować z kolorowego makaronu, który sprawi, że obiad będzie prezentował się jeszcze bardziej apetycznie.

Kiedy podawać jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto?

Spaghetti z pieczarkami i pesto to danie uniwersalne, które dzięki dostępności składników i szybkości przygotowania można robić przez cały rok. To pomysł na sycący i niedrogi obiad. Świetnie sprawdzi się i w chłodne, i w ciepłe dni. Do spaghetti można podać kolorową sałatkę lub chrupiącą surówkę.

SKŁADNIKI

  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • 400 g pieczarek
  • 300 g spaghetti
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżego szpinaku
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • 2 łyżki posiekanych orzechów i pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż woda odparuje, a grzyby zaczną się rumienić.
  • Wlać wodę i dodać surowy makaron. Kiedy makaron zmięknie i cały będzie zanurzony w wodzie, dodać sos pesto, serek mascarpone i doprawić solą oraz pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ognień i gotować pod przykryciem około 10 minut, od czasy do czasu mieszając, aby makaron nie przywarł do dna. W tym czasie makaron powinien wchłonąć prawie całą wodę. Dodać szpinak i wymieszać.
  • Podawać na gorąco posypane orzechami i pestkami słonecznika.
Pesto – prosty sos, który podbił świat
Anna Szulc-Górska
więcej