Jak schudnąć bez głodu? Ta sałatka z fasolą to klucz do sukcesu!

Jak schudnąć bez głodu? Ta sałatka z fasolą to klucz do sukcesu!
Autor: Shutterstock.com Jak schudnąć bez głodu? Ta sałatka z fasolą to klucz do sukcesu!
łatwy
5 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dla wielu osób odchudzanie się jest nierozłączne z sałatkami. I nic dziwnego, są one niskokaloryczne i dostarczają całą masę wartości odżywczych. Ta sałatka nie jest wyjątkiem od reguły. Nie tylko świetnie smakuje, ale dzięki dużej ilości białka pomoże nam na długi czas zachować uczucie sytości.

Sałatka na diecie. Ta sprawdzi się idealnie

Prosta warzywna sałatka, która zapewni nam uczucie sytości na długi czas? Nic prostszego. Ten przepis na sałatkę sprawdzi się w tym idealnie. Wystarczy kilka składników, by zapewnić sobie wspaniały i co najważniejsze niskokaloryczny posiłek.

Dzięki dodatkowi czerwonej fasoli zapewnimy sobie sporą porcję białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego, który reguluje pracę naszego układu trawiennego. Warto więc pamiętać o czerwonej fasoli kiedy jesteśmy na diecie i nie tylko.

Tak przygotowana sałatka może być ciekawym pomysłem zarówno na obiad, jak i na kolację. Jeśli spakujemy ją do szczelnego pojemnika, możemy ją następnego dnia zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Jak ją przygotować?

Jak zrobić sałatkę z fasolą? To proste

To proste, wystarczy ugotować kaszę i odstawić ja do przestudzenia. Odlać z zalewy czerwoną fasolę i dokładnie ją przepłukać. Następnie kroimy cebulę oraz awokado i wrzucamy je do naszej kaszy. Dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone jajka oraz fasolę. Wszystkie mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Jeśli lubimy nieco ostrzejsze smaki, możemy do naszej sałatki dorzucić papryczkę chili.

SKŁADNIKI

  • 60 g kaszy pęczak
  • puszka czerwonej fasoli
  • 4 jajka na twardo
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją.
  • Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Czerwoną fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy.
  • Cebulę drobno siekamy.
  • Awokado kroimy w kostkę.
  • W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. 
  • Dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. 
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej