BIAŁKO W DIECIE: dlaczego trzeba jeść więcej białka? 7 POWODÓW

2017-05-16 14:23

ILE BIAŁKA JEŚĆ? Białko to bardzo ważny składnik odżywczy. Spożywanie białka wspomaga spalanie kalorii, a także pomaga w budowaniu masy mięśniowej, dlatego jest tak istotnym składnikiem każdej diety. Większa ilość białka w diecie dostarcza wielu korzyści, ale jak z każdym elementem diety – nie wolno przesadzać.

BIAŁKO W DIECIE: dlaczego trzeba jeść więcej białka? 7 POWODÓW
Autor: Shutterstock Białko w diecie jest potrzebne - wegetarianie powinni suplementować jego brak

Spis treści

  1. Co to jest białko?
  2. Dlaczego warto jeść białko?
  3. 7 istotnych powodów, dla których warto zwiększyć zawartość białka w diecie:

Co to jest białko?

Białka to wielocząsteczkowe biopolimery zbudowane z aminokwasów. Odgrywają ważną rolę we wszystkich procesach biologicznych – m.in. katalizują przemiany biologiczne, transportują cząsteczki, służą jako przeciwciała, przekazują impulsy nerwowe, a także pełnią funkcję mechaniczno-strukturalną. Białka dzielimy na proste (zbudowane z samych aminokwasów) oraz złożone.

Dlaczego warto jeść białko?

Białko ma wiele zalet, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Białka uczestniczą w przemianie materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To dzięki nim możliwy jest prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, a także regeneracja uszkodzeń.

7 istotnych powodów, dla których warto zwiększyć zawartość białka w diecie:

Spożywanie białka pomaga budować masę mięśniową. Białko jest głównym budulcem mięśni, więc jeśli marzymy o sylwetce kulturysty – musimy przyjmować znaczną ilość białka.

Białko jest bardziej sycące niż tłuszcze i węglowodany,

Przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej,

Dostarczane w jedzeniu białko stanowi źródło energii,

Białko w diecie korzystnie wpływa na libido (białka zawierające metioninę)

Białka pomagają w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej i bilansu wodnego

Aminokwasy uczestniczą w biosyntezie ciał odpornościowych, które wzmacniają i chronią organizm przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych.

Należy oczywiście pamiętać, że nadmierna ilość białka może być szkodliwa (może obciążać nerki i wątrobę, a także powodować niedobory węglowodanów w organizmie), dlatego dzienna dawka białka nie powinna przekraczać 0,9-1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE