Jak przygotować tadżin warzywny - sprawdzony przepis na orietntalne danie bezmięsne

2021-03-29
Tadżin warzywny
Autor: Shutterstock Tadżin warzywny dorównuje smakiem daniu mięsnemu.
łatwy
30 min
4

Zafunduj sobie kulinarną podróż do Maroka. Przygotuj tadżin - potrawę jednogarnkową, bazującą na świeżych warzywach i esencjonalnych przyprawach. Jak się do niej zabrać? Oto przepis na tradycyjny tadżin z Marrakeszu.

SKŁADNIKI

  • 1 bakłażan
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 duży słodki ziemniak
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 125 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 czerwone cebule
  • 85 g oliwek bez pestek
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • mała garść rodzynek i suszonych moreli
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego szafranu lub kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • garść posiekanych liści kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie (na dużej patelni lub w specjalnym naczyniu tażin).
  • Dodaj wszystkie przyprawy, uważając, by się nie przypaliły.
  • Dorzuć bakłażana pokrojonego w cienkie plastry, ziemniaki pokrojone w kostki oraz papryki (bez pestek, pokrojone w nieduże paski). Warzywa posól i podsmaż, aż nieco zmiękną.
  • Następnie dodaj pomidory, fasolkę, przecier pomidorowy, oliwki, suszone owoce, przyprawy i zioła. Zamieszaj.
  • Dolej ok. pół szklanki wody. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a sos nabierze gęstej konstystencji.
  • Gotowe danie posyp dużą ilością zielonej pietruszki i kolendry. Podawaj ze świeżą bagietką lub z kuskusem.