Jak przygotować tadżin warzywny - sprawdzony przepis na orietntalne danie bezmięsne
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zafunduj sobie kulinarną podróż do Maroka. Przygotuj tadżin - potrawę jednogarnkową, bazującą na świeżych warzywach i esencjonalnych przyprawach. Jak się do niej zabrać? Oto przepis na tradycyjny tadżin z Marrakeszu.
SKŁADNIKI
- 1 bakłażan
- 4 małe ziemniaki
- 1 duży słodki ziemniak
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 4 pomidory
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 125 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 czerwone cebule
- 85 g oliwek bez pestek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- mała garść rodzynek i suszonych moreli
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki mielonego szafranu lub kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- garść posiekanych liści kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie (na dużej patelni lub w specjalnym naczyniu tażin).
- Dodaj wszystkie przyprawy, uważając, by się nie przypaliły.
- Dorzuć bakłażana pokrojonego w cienkie plastry, ziemniaki pokrojone w kostki oraz papryki (bez pestek, pokrojone w nieduże paski). Warzywa posól i podsmaż, aż nieco zmiękną.
- Następnie dodaj pomidory, fasolkę, przecier pomidorowy, oliwki, suszone owoce, przyprawy i zioła. Zamieszaj.
- Dolej ok. pół szklanki wody. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a sos nabierze gęstej konstystencji.
- Gotowe danie posyp dużą ilością zielonej pietruszki i kolendry. Podawaj ze świeżą bagietką lub z kuskusem.