Jak przygotować tadżin warzywny - sprawdzony przepis na orietntalne danie bezmięsne

2020-09-29
Tadżin warzywny
Autor: Shutterstock Tadżin warzywny dorównuje smakiem daniu mięsnemu.
łatwy
30 min
4

Zafunduj sobie kulinarną podróż do Maroka. Przygotuj tadżin - potrawę jednogarnkową, bazującą na świeżych warzywach i esencjonalnych przyprawach. Jak się do niej zabrać? Oto przepis na tradycyjny tadżin z Marrakeszu.

Składniki

1 bakłażan

4 małe ziemniaki

1 duży słodki ziemniak

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

4 pomidory

1 łyżka przecieru pomidorowego

125 g zielonej fasolki szparagowej

2 czerwone cebule

85 g oliwek bez pestek

5 łyżek oliwy z oliwek

mała garść rodzynek i suszonych moreli

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

0,5 łyżeczki mielonego szafranu lub kurkumy

1 łyżeczka mielonego cynamonu

sól i pieprz do smaku

garść posiekanej zielonej pietruszki

garść posiekanych liści kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie (na dużej patelni lub w specjalnym naczyniu tażin).

Dodaj wszystkie przyprawy, uważając, by się nie przypaliły.

Dorzuć bakłażana pokrojonego w cienkie plastry, ziemniaki pokrojone w kostki oraz papryki (bez pestek, pokrojone w nieduże paski). Warzywa posól i podsmaż, aż nieco zmiękną.

Następnie dodaj pomidory, fasolkę, przecier pomidorowy, oliwki, suszone owoce, przyprawy i zioła. Zamieszaj.

Dolej ok. pół szklanki wody. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a sos nabierze gęstej konstystencji.

Gotowe danie posyp dużą ilością zielonej pietruszki i kolendry. Podawaj ze świeżą bagietką lub z kuskusem.