Indyjskie curry z jajkami ugotowanymi na twardo: sprytny sposób na wykorzystanie nadwyżek
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Indyjskie curry z jajkami ugotowanymi na twardo to pyszne i sycące danie obiadowe. Można tak przygotowane jajka podać z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan. To także sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek wielkanocnego stołu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 jajka na twardo
- 1 + 2 łyżki oleju
- 1 liść laurowy
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 2 drobno posiekane cebule
- 1 1/2 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej
- 1 + 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 + 2 łyżki czerwonego chili w proszku
- 1 łyżka zmielonej kolendry
- 1 łyżka przyprawy indyjskiej garam masala
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wody
- sól dla smaku
- liście kolendry do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka obierz ze skorupek i przekrój każde na pół.
- W garnku z grubym dnem podgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj 1 łyżeczkę kurkumy w proszku i 1 łyżkę zmielonego chili. Natychmiast zamieszaj, bo przyprawy się przypalą. Dodaj jajka na twardo na patelni i smaż przez kilka minut na małym ogniu. Upewnij się, że jajka są dobrze pokryte przyprawami. Usuń jajka z patelni, odłóż na bok.
- Do tej samej patelni wlej pozostały olej. Usmaż wszystkie przyprawy wymienione w liście składników (liść laurowy, cynamon, goździki). Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia. Dodaj pastę imbirowo-czosnkową i smaż, aż surowy zapach pasty zniknie, a cebula stanie się brązowa.
- Teraz dodaj pozostałe przyprawy w proszku i szybko wymieszaj.
- Wlej przecier pomidorowy i duś, aż puree z pomidorów zgęstnieje i zobaczysz olej oddzielający się z boków patelni.
- Wlej około 1 szklanki wody i dodaj soli do smaku. Zagotuj, aby wszystkie przyprawy połączyły się razem.
- Umieść jajka w curry, delikatnie zamieszaj.
- Przykryj pokrywką i gotuj przez kilka minut na małym ogniu.
- Przed podaniem udekoruj liśćmi kolendry. Podawaj na gorąco z ryżem lub indyjskim chlebkiem.