Indyjskie curry z jajkami ugotowanymi na twardo: sprytny sposób na wykorzystanie nadwyżek

2021-03-29
Indyjskie curry z jajkami na twardo
Autor: Shutterstock Pikantne i sycące danie z prostych składników
łatwy
45 min
4

Indyjskie curry z jajkami ugotowanymi na twardo to pyszne i sycące danie obiadowe. Można tak przygotowane jajka podać z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan. To także sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek wielkanocnego stołu. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 jajka na twardo
  • 1 + 2 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 1/2 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej
  • 1 + 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 + 2 łyżki czerwonego chili w proszku
  • 1 łyżka zmielonej kolendry
  • 1 łyżka przyprawy indyjskiej garam masala
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • sól dla smaku
  • liście kolendry do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka obierz ze skorupek i przekrój każde na pół.
  • W garnku z grubym dnem podgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj 1 łyżeczkę kurkumy w proszku i 1 łyżkę zmielonego chili. Natychmiast zamieszaj, bo przyprawy się przypalą. Dodaj  jajka na twardo na patelni i smaż przez kilka minut na małym ogniu. Upewnij się, że jajka są dobrze pokryte przyprawami. Usuń jajka z patelni, odłóż na bok.
  • Do tej samej patelni wlej pozostały olej. Usmaż wszystkie przyprawy wymienione w liście składników (liść laurowy, cynamon, goździki). Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia. Dodaj pastę imbirowo-czosnkową i smaż, aż surowy zapach pasty zniknie, a cebula stanie się brązowa.
  • Teraz dodaj pozostałe przyprawy w proszku i szybko wymieszaj.
  • Wlej przecier pomidorowy i duś, aż puree z pomidorów zgęstnieje i zobaczysz olej oddzielający się z boków patelni.
  • Wlej około 1 szklanki wody i dodaj soli do smaku. Zagotuj, aby wszystkie przyprawy połączyły się razem.
  • Umieść jajka  w curry, delikatnie zamieszaj.
  • Przykryj pokrywką i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. 
  • Przed podaniem udekoruj liśćmi kolendry. Podawaj na gorąco z ryżem lub indyjskim chlebkiem.