Indyjskie curry z jajkami ugotowanymi na twardo: sprytny sposób na wykorzystanie nadwyżek

2020-04-14
Indyjskie curry z jajkami na twardo
Autor: Shutterstock Pikantne i sycące danie z prostych składników
łatwy
45 min
4

Indyjskie curry z jajkami ugotowanymi na twardo to pyszne i sycące danie obiadowe. Można tak przygotowane jajka podać z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan. To także sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek wielkanocnego stołu. 

Składniki

4 jajka na twardo

1 + 2 łyżki oleju

1 liść laurowy

1 laska cynamonu

4 goździki

2 drobno posiekane cebule

1 1/2 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej

1 + 1 łyżeczka kurkumy w proszku

1 + 2 łyżki czerwonego chili w proszku

1 łyżka zmielonej kolendry

1 łyżka przyprawy indyjskiej garam masala

1 szklanka przecieru pomidorowego

1 szklanka wody

sól dla smaku

liście kolendry do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka obierz ze skorupek i przekrój każde na pół.

W garnku z grubym dnem podgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj 1 łyżeczkę kurkumy w proszku i 1 łyżkę zmielonego chili. Natychmiast zamieszaj, bo przyprawy się przypalą. Dodaj  jajka na twardo na patelni i smaż przez kilka minut na małym ogniu. Upewnij się, że jajka są dobrze pokryte przyprawami. Usuń jajka z patelni, odłóż na bok.

Do tej samej patelni wlej pozostały olej. Usmaż wszystkie przyprawy wymienione w liście składników (liść laurowy, cynamon, goździki). Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia. Dodaj pastę imbirowo-czosnkową i smaż, aż surowy zapach pasty zniknie, a cebula stanie się brązowa.

Teraz dodaj pozostałe przyprawy w proszku i szybko wymieszaj.

Wlej przecier pomidorowy i duś, aż puree z pomidorów zgęstnieje i zobaczysz olej oddzielający się z boków patelni.

Wlej około 1 szklanki wody i dodaj soli do smaku. Zagotuj, aby wszystkie przyprawy połączyły się razem.

Umieść jajka  w curry, delikatnie zamieszaj.

Przykryj pokrywką i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. 

Przed podaniem udekoruj liśćmi kolendry. Podawaj na gorąco z ryżem lub indyjskim chlebkiem. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska