Grillowany bakłażan z mozzarellą: przepis

2021-03-27
Maria Olczak
jak_zrobic_baklazana_z_mozzarella.jpg
Autor: photos.com Bakłażan z grilla.
łatwy
25 min
4

Oryginalny przepis na bakłażana z rusztu - dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i zdrowego jedzenia, ale przede wszystkich dla wszystkich, którzy lubią smacznie zjeść. Podajemy dobry przepis na grillowanego bakłażana z mozzarellą. Sprawdź, jak go zrobić.

SKŁADNIKI

  • 25 dag mozzarelli
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte bakłażany pokroić na cienkie podłużne plasterki. Włożyć je do garnka i gotować kilka minut w osolonej wodzie.
  • W niewielkiej miseczce wymieszać 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 1 łyżkę stołową koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczką octu balsamicznego i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pomidory umyć i pokroić na cienkie plasterki, podobnie mozzarellę.
  • Na plasterek bakłażana położyć plasterek pomidora, mozzarelli i listek bazylii, posypać solą i pieprzem i zawinąć, przypinając wykałaczką.
  • Gotowe zawijańce wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie położyć na tacce aluminiowej i polać oliwą. Grillować 10 minut, obracając od czasu do czasu.
Maria Olczak