Grillowany bakłażan z mozzarellą: przepis
2021-03-27
łatwy
25 min
4
Oryginalny przepis na bakłażana z rusztu - dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i zdrowego jedzenia, ale przede wszystkich dla wszystkich, którzy lubią smacznie zjeść. Podajemy dobry przepis na grillowanego bakłażana z mozzarellą. Sprawdź, jak go zrobić.
SKŁADNIKI
- 25 dag mozzarelli
- 2 dojrzałe pomidory
- 2 bakłażany średniej wielkości
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 cytryna
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte bakłażany pokroić na cienkie podłużne plasterki. Włożyć je do garnka i gotować kilka minut w osolonej wodzie.
- W niewielkiej miseczce wymieszać 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 1 łyżkę stołową koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczką octu balsamicznego i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
- Pomidory umyć i pokroić na cienkie plasterki, podobnie mozzarellę.
- Na plasterek bakłażana położyć plasterek pomidora, mozzarelli i listek bazylii, posypać solą i pieprzem i zawinąć, przypinając wykałaczką.
- Gotowe zawijańce wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie położyć na tacce aluminiowej i polać oliwą. Grillować 10 minut, obracając od czasu do czasu.