Gołąbki z kurkami - oryginalna wersja tradycyjnej potrawy
2022-01-31
łatwy
50 min
4
W lasach pojawiły się kurki, czas więc korzystać z tych pysznych darów natury. Dziś proponujemy oryginalny przepis na obłędne gołąbki - z kapusty włoskiej wypełnionej przepysznym farszem kurkowym. Nie można im się oprzeć, więc warto przygotować od razu podwójną porcję.
SKŁADNIKI
- 12 liści kapusty włoskiej
- 1 woreczek ryżu
- 250 g kurek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu grzybowego
- tymianek
- rozmaryn
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem. Kurki oczyścić i opłukać.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kurki.
- Grzyby z cebulą i czosnkiem wymieszać z ugotowanym ryżem i przyprawić.
- Farszem nadziać liście kapusty, mocno zwinąć i ciasno ułożyć w garnku, zalać bulionem i gotować pół godziny.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?