Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami - wege przysmak, który zachwyca smakiem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami to moja ulubiona wersja tej tradycyjnej potrawy. Bezmięsne, ale niezwykle aromatyczne i bardzo sycące stanowią genialne danie 3 w 1.
Jaka kapusta do gołąbków?
Gołąbki można przygotować z dowolnego rodzaju kapusty. Zazwyczaj robimy je z kapusty białej, ale równie dobrze nadaje się do tego kapusta włoska, pekinka lub czerwona. Wystarczy że ma odpowiednio duże i elastyczne liście w które zawiniemy farsz. W krajach bałkańskich gołąbki zawija się zazwyczaj w liście winogron, w Turcji wykorzystuje się do tego liście pora oraz podbiału, ale można je zastąpić je liśćmi chrzanu lub buraka. Wiosną do przygotowania gołąbków można użyć liści czosnku niedźwiedziego, porzeczek lub szczawiu. Podobno do gołąbków świetnie nadają się również liście malwy.
SKŁADNIKI
- 1 kg liści kapusty
- 1 szklanka pęczaku
- 200 g świeżych grzybów
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem szczypty soli i odrobiny masła al dente, odcedzić i przestudzić.
- Grzyby oczyścić i razem z obraną i posiekaną cebulą usmażyć na łyżce masła.
- Liście kapusty sparzyć wrzątkiem, aby zmiękły.
- Pęczak wymieszać z podsmażoną cebulą i grzybami, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Farszem nadziać licie kapusty, zwinąć i ułożyć ciasno w garnku.
- Gołąbki podlać bulionem i gotować, aż będą miękkie.
- Podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.