Gofry cukiniowe z 3 składników: łatwy przepis na gofry z cukinii
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gofry cukiniowe obłędnie smakują z kwaśną śmietaną. Można je także podać z jajkiem sadzonym lub gulaszem - warzywnym lub mięsnym. Oto łatwy przepis na gofry z cukinii, a właściwie gofry z 3 dostępnych składników!
Nadal głodni? Wypróbujcie super przepisy z cukinią:
Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl
Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Co wybierasz?
Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę
Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato
Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka
Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie
Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe
SKŁADNIKI
- 500 g cukinii, młodej, bez wykształconych pestek
- 1 jajko
- 4 kopiaste łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- olej do posmarowania gofrownicy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Jajko rozkłócić ze szczypta soli, dodać starte kabaczki i mąkę, wymieszać ciasto.
- Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Przyprawić pieprzem, dodać ewentualnie posiekaną zieleninę. Zamieszać.
- Rozgrzać gofrownicę, smarować olejem, wylewać porcję ciasta i zapiekać przez 7-10 minut, pamiętając, że cukinie są bardzo wilgotne.
- Podawać z czosnkowym jogurtem lub keczupem.