Genialne gołąbki ziemniaczane: pyszne danie nie tylko dla wegetarian
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Gołąbki ziemniaczane z pysznym nadzieniem mogą śmiało konkurować z innymi daniami. Tak przygotowane gołąbki świetnie sprawdza się w roli eleganckiego obiadu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane.
Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g ziemniaków obranych, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
- 1 średnie, kwaśne jabłko obrane i pokrojone w małą kostkę
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
- 4-6 łyżek mascarpone lub kwaśnej śmietany lub ricotty
- 2 łyżki drobno startego aromatycznego sera, który dobrze się topi, np. Gruyère
- 1 duże jajo
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
- 8 dużych liści białej lub zielonej kapusty
- 120 ml wytrawnego białego wina
- 60 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj masłem lub olejem naczynie do pieczenia wystarczająco duże, aby zmieściło 4 gołąbki.
- W misce wymieszaj pokrojone ziemniaki, jabłko i tymianek. Dodaj mascarpone, tarty ser i jajko i ponownie wymieszaj. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj na jednorodną masę.
- Zagotuj duży garnek z osoloną wodą i blanszuj liście kapusty przez 5 do 8 minut lub do miękkości. Odcedź liście i szybko opłucz je zimną wodą, następnie osus ręcznikami papierowymi i odetnij grube, twarde łodygi (tylko na dole liścia).
- Rozłóż liście kapusty na blacie i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podziel nadzienie ziemniaczane na 8 liści, umieszczając je pośrodku każdego liścia kapusty, a następnie złóż obie strony i zwiń w pakiecik.
- Przenieś gołąbki do przygotowanego naczynia do pieczenia, układając je szwem do dołu i dodaj wystarczającą ilość białego wina, aby przykryło ono spód naczynia. Piecz przez 30 do 35 minut lub do uzyskania złotej konsystencji.
- Podziel gołąbki na talerze i skrop je stopionym masłem.