Genialna zielona fasolka szparagowa po turecku - lepszej fasolki w pomidorach nie jadłam

Genialna zielona fasolka szparagowa po turecku - lepszej fasolki w pomidorach nie jadłam
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa po trurecku pięknie wygląda opruszona drobniutko posiekana natką pietruszki.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zielona fasolka szparagowa po turecku to pyszne strączki duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z czosnkiem i cebulą. Świetny dodatek do dania głownego lub samodzielne danie wege, idealne na ciepło i na zimno.

SKŁADNIKI

  • 500 gr fasolki szparagowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta cukru
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie kawałek ostrej papryczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w drobną kostkę.
  • Cebulę, czosnek i paprykę drobno posiekać i zeszklić na oliwie w garnku. Po 3 minutach dodać pomidory, a po kolejnych trzech fasolkę.
  • Wlać bulion, przyprawić solą, pieprzem i cukrem i dusić aż fasolka będzie miękka. Zwykle ok 30-40 min.
  • Znakomite danie, które świetnie smakuje i na ciepło i na zimno.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej