Genialna zielona fasolka szparagowa po turecku - lepszej fasolki w pomidorach nie jadłam
2021-11-15
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zielona fasolka szparagowa po turecku to pyszne strączki duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z czosnkiem i cebulą. Świetny dodatek do dania głownego lub samodzielne danie wege, idealne na ciepło i na zimno.
SKŁADNIKI
- 500 gr fasolki szparagowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- szczypta cukru
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- opcjonalnie kawałek ostrej papryczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę, czosnek i paprykę drobno posiekać i zeszklić na oliwie w garnku. Po 3 minutach dodać pomidory, a po kolejnych trzech fasolkę.
- Wlać bulion, przyprawić solą, pieprzem i cukrem i dusić aż fasolka będzie miękka. Zwykle ok 30-40 min.
- Znakomite danie, które świetnie smakuje i na ciepło i na zimno.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?