Fasolka szparagowa z cebulką: przepis z mrożoną fasolką
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Fasolka szparagowa duszona z cebulką jest niezwykle smaczna. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się mrożona fasolka, która przed mrożeniem jest blanszowana. Blanszowanie oznacza, że warzywo zostało krótko obgotowane. Dzięki temu szybciej się gotuje. Wypróbuj przepis z mrożoną fasolką i ciesz się smakiem tego wybornego dania lub dodatku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 350 g mrożonej fasolki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula pokrojona w cienkie piórka, czyli od piętki do ogonka
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpuść masło w rondlu lub głębokiej patelni.
- Dodaj cebulę i smaż przez 3 minuty, aż będzie szklista.
- Dodaj fasolkę i wodę. Przypraw solą i pieprzem.
- Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 8 minut lub do momentu, aż większość płynu odparuje.