Fasolka szparagowa z cebulką: przepis z mrożoną fasolką

2021-03-29
Fasolka szparagowa z cebulką: przepis z mrożoną fasolką
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa duszona z cebulką
łatwy
15 min
4

Fasolka szparagowa duszona z cebulką jest niezwykle smaczna. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się mrożona fasolka, która przed mrożeniem jest blanszowana. Blanszowanie oznacza, że warzywo zostało krótko obgotowane. Dzięki temu szybciej się gotuje. Wypróbuj przepis z mrożoną fasolką i ciesz się smakiem tego wybornego dania lub dodatku. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 350 g mrożonej fasolki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w cienkie piórka, czyli od piętki do ogonka
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuść masło w rondlu lub głębokiej patelni.
  • Dodaj cebulę i smaż przez 3 minuty, aż będzie szklista.
  • Dodaj fasolkę i wodę. Przypraw solą i pieprzem.
  • Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 8 minut lub do momentu, aż większość płynu odparuje.