Fantastyczny kalafior po królewsku - z pieczarkami i migdałami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kalafior po królewsku, podany z duszonymi pieczarkami i podsmażonymi na maśle migdałami, to wyjątkowa przystawka lub danie główne. Smakuje rewelacyjnie. Tak podanego kalafiora polubią nie tylko miłośnicy tego warzywa.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- kilka pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka migdałów pokrojonych w paski
- sól i pieprz
- cukier
- 1 łyżeczka mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej, posolonej i posłodzonej wody. Gotować 20 minut bez przykrycia.
- Rozgrzać masło na patelni i przyrumienić na nim migdały. Zdjąć migdały i na masło wrzucić umyte i pokrojone w plastry pieczarki.
- Gdy pieczarki się podsmażą oprószyć je mąka i podlać wywarem z kalafiora, zagotować i przyprawić solą i pieprzem.
- Sos wylać na półmisek, wyłożyć na niego osączonego z wody kalafiora. Po wierzchu posypać migdałami.