Fantastyczny kalafior po królewsku - z pieczarkami i migdałami

2021-03-29
Kalafior po królewsku
Autor: Shutterstock Kalafior po królewsku smakuje obłędnie.
łatwy
40 min
4

Kalafior po królewsku, podany z duszonymi pieczarkami i podsmażonymi na maśle migdałami, to wyjątkowa przystawka lub danie główne. Smakuje rewelacyjnie. Tak podanego kalafiora polubią nie tylko miłośnicy tego warzywa.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • kilka pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka migdałów pokrojonych w paski
  • sól i pieprz
  • cukier
  • 1 łyżeczka mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej, posolonej i posłodzonej wody. Gotować 20 minut bez przykrycia.
  • Rozgrzać masło na patelni i przyrumienić na nim migdały. Zdjąć migdały i na masło wrzucić umyte i pokrojone w plastry pieczarki.
  • Gdy pieczarki się podsmażą oprószyć je mąka i podlać wywarem z kalafiora, zagotować i przyprawić solą i pieprzem.
  • Sos wylać na półmisek, wyłożyć na niego osączonego z wody kalafiora. Po wierzchu posypać migdałami.
  •  
  •