Dynia w sosie ogórkowym - oryginalny, stary przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dynia w sosie ogórkowym to ciekawe połączenie smaków - słodkawa dynia świetnie komponuje się z kiszonym ogórkiem, który podkręca smak potrawy. Zdrowo, niedrogo, łatwo - zachęcamy do wypróbowania tego starego przepisu!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 30 dag dyni
- 4 dag masła
- cebula
- łyżka mąki
- pół szklanki śmietany
- ogórek kwaszony
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną dynią pokroić w słupki.
- Stopić masło, podsmażyć w nim cebulę.
- Dodać dynię, podlać połową szklanki wody lub kwasu z ogórków, chwilę razem gotować.
- Podprawić śmietaną rozprowadzoną z mąką. Dodać pokrojonego w paski kwaszonego ogórka.
- Przyprawić do smaku, posypać zieleniną.