Dynia nadziewana ryżem

2021-03-29
Dynia nadziewana ryżem
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dynia nadziewana ryżem to pyszne danie jarskie lub dodatek do wystawnej uczty. Aromatyczne nadzienie i soczysta dynia doskonale współgrają. Całości dopełnia niebanalny efekt podania dyni w całości. 

SKŁADNIKI

  • 1 dynia hokkaido lub inna której nie trzeba obierać
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 3-4 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 kwaśne jabłko
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ¼ szklanki rodzynek
  • igły z 1 dużej gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z dyni ścinamy wierzch, łyżką wydążamy gąbczasty środek z pestkami, dokładnie oskrobując ścianki. Ostrym nożykiem wycinamy nadmiar miąższu wokół otworu, skrawki zachowujemy.
  • Cebulę, czosnek, imbir i skrawki miąższu dyni siekamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoknięcia.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut na bardzo małym ogniu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, imbir i dynię, smażymy kilka kolejnych minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Na patelnię wrzucamy suchy ryż, zwiększamy ogień i smażymy ok. 2 minut, cały czas mieszając. Zalewamy 3 szklankami gorącego bulionu, doprowadzamy do wrzenia, znów zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż ryż wchłonie większość płynu.
  • Po 40 minutach sprawdzamy, czy ryż jest gotowy – całość powinna przypominać dość płynne risotto, a ziarenka ryżu powinny pozostać lekko twarde. Jeśli ryż „wypił” cały bulion, dolewamy pozostałą szklankę i gotujemy jeszcze 5-10 minut, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu wraz z grubo posiekanymi orzechami, odsączonymi z wody rodzynkami i rozmarynem. Doprawiamy octem jabłkowym, sporą ilością pieprzu i ewentualnie solą (jeśli bulion nie był słony).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem). Dynię wypełniamy nadzieniem, przykrywamy ściętym wierzchem i owijamy od spodu podwójnie złożoną folią aluminiową (na wypadek, gdyby dynia w trakcie pieczenia pękła – folia zatrzyma wypływający sok). Tak przygotowaną dynię wstawiamy do brytfanki i pieczemy ok. 60-75 min., aż zmięknie na tyle, by łatwą było wbić w nią widelec (wbijamy miejscu przecięcia). 
  • Nadziewaną dynię podajemy na stół w całości.