Dynia nadziewana ryżem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dynia nadziewana ryżem to pyszne danie jarskie lub dodatek do wystawnej uczty. Aromatyczne nadzienie i soczysta dynia doskonale współgrają. Całości dopełnia niebanalny efekt podania dyni w całości.
SKŁADNIKI
- 1 dynia hokkaido lub inna której nie trzeba obierać
- 1 cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 3-4 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 kwaśne jabłko
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ¼ szklanki rodzynek
- igły z 1 dużej gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z dyni ścinamy wierzch, łyżką wydążamy gąbczasty środek z pestkami, dokładnie oskrobując ścianki. Ostrym nożykiem wycinamy nadmiar miąższu wokół otworu, skrawki zachowujemy.
- Cebulę, czosnek, imbir i skrawki miąższu dyni siekamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoknięcia.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut na bardzo małym ogniu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, imbir i dynię, smażymy kilka kolejnych minut, mieszając od czasu do czasu.
- Na patelnię wrzucamy suchy ryż, zwiększamy ogień i smażymy ok. 2 minut, cały czas mieszając. Zalewamy 3 szklankami gorącego bulionu, doprowadzamy do wrzenia, znów zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż ryż wchłonie większość płynu.
- Po 40 minutach sprawdzamy, czy ryż jest gotowy – całość powinna przypominać dość płynne risotto, a ziarenka ryżu powinny pozostać lekko twarde. Jeśli ryż „wypił” cały bulion, dolewamy pozostałą szklankę i gotujemy jeszcze 5-10 minut, do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu wraz z grubo posiekanymi orzechami, odsączonymi z wody rodzynkami i rozmarynem. Doprawiamy octem jabłkowym, sporą ilością pieprzu i ewentualnie solą (jeśli bulion nie był słony).
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem). Dynię wypełniamy nadzieniem, przykrywamy ściętym wierzchem i owijamy od spodu podwójnie złożoną folią aluminiową (na wypadek, gdyby dynia w trakcie pieczenia pękła – folia zatrzyma wypływający sok). Tak przygotowaną dynię wstawiamy do brytfanki i pieczemy ok. 60-75 min., aż zmięknie na tyle, by łatwą było wbić w nią widelec (wbijamy miejscu przecięcia).
- Nadziewaną dynię podajemy na stół w całości.