Dynia duszona w piekarniku: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczona dynia to świetne danie na kolację lub dodatek do obiadu. Przepis jest zgodny z zasadami chińskiej kuchni pięciu przemian.
SKŁADNIKI
- 80 dag dyni (doskonale sprawdzi się dynia hokkaido)
- 3 łyżeczki oleju tłoczonego na zimno (do wyboru: oliwa, olej lniany, olej z orzechów włoskich)
- uprażone siemię lniane i sezam nieoczyszczony
- świeże zioła (do wyboru: natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)
- ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obierz, wydrąż ziarna, miąższ pokrój na duże kawałki i połóż w naczyniu żaroodpornym.
- Polej oliwą, wstaw do piekarnika i w temp. 170°C piecz do miękkości ok. 20 minut.
- Kawałki dyni wyjmij na talerze, posyp uprażonymi ziarnami i polej wybranym olejem. Dodaj do smaku przeciśnięty czosnek i świeże zioła.