Dynia duszona w piekarniku: przepis

2021-03-29
Anna Krasucka
Dynia duszona w piekarniku
Autor: Shutterstock Dynie odmiany hokkaido można upiec razem ze skórką
łatwy
30 min
4

Pieczona dynia to świetne danie na kolację lub dodatek do obiadu. Przepis jest zgodny z zasadami chińskiej kuchni pięciu przemian.

SKŁADNIKI

  • 80 dag dyni (doskonale sprawdzi się dynia hokkaido)
  • 3 łyżeczki oleju tłoczonego na zimno (do wyboru: oliwa, olej lniany, olej z orzechów włoskich)
  • uprażone siemię lniane i sezam nieoczyszczony
  • świeże zioła (do wyboru: natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)
  • ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obierz, wydrąż ziarna, miąższ pokrój na duże kawałki i połóż w naczyniu żaroodpornym.
  • Polej oliwą, wstaw do piekarnika i w temp. 170°C piecz do miękkości ok. 20 minut.
  • Kawałki dyni wyjmij na talerze, posyp uprażonymi ziarnami i polej wybranym olejem. Dodaj do smaku przeciśnięty czosnek i świeże zioła.
Anna Krasucka