Doskonała sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy w sosie z tahini jest pyszna i pożywna. Można ją podać na południowy posiłek, zabrać do pracy lub podać na kolację. Tahini, czyli pasta sezamowa to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i magnezu. Sałatka z pieczonego kalafiora skąpana w sosie z pasty sezamowej to pokarm dla mózgu i wzmocnienie dla całego ciała.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kalafior lub 450 g mrożonego
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- oraz
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 80 ml pasty tahini
- 80 ml wody
- 50 ml soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka płatków chili
- 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior podzielić na różyczki, cebulę pokroić w piórka. Warzywa przełożyć na blachę, polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 20-30 minut lub do zrumienienia.
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Natkę pietruszki posiekać drobno.
- Z pasty tahini, wody, soku z cytryny, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz przypraw przygotować sos.
- Pieczony kalafior razem z cebulą wymieszać z ciecierzycą, dodać natkę pietruszki i sos, ponownie wymieszać.