Domowe kotlety jajeczne: przepis na pyszny obiad

Domowe kotlety jajeczne: przepis na pyszny obiad
Autor: Shutterstock Proste kotlety jajeczne z łatwo dostępnych składników, to przepis na niedrogi, zdrowy obiad
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Domowe kotlety jajeczne są pyszne, zwłaszcza podane prosto z patelni. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku - kotlety z jajek to niedrogi i niekłopotliwy przepis na pyszny obiad.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 1 łyżka bułki tartej lub bułki tartej
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj 5 jajek na twardo, ostudź i posiekaj.
  • Wymieszaj posiekane jajka z bułką tartą, surowym jajkiem, solą, pieprzem i natką pietruszki, w razie potrzeby wziąć trochę więcej bułki tartej.
  • Z gotowej masy mokrymi rękami uformować 4 okrągłe kotlety i smażyć na gorącym tłuszczu.
  • Podawać z pieczonymi frytkami i zieloną sałatą.
Jajka – zdrowie w skorupce

Masz ochotę na inne dania z jajek? Zajrzyj do galerii poniżej

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej