Dietetyczna zapiekanka z letnich warzyw: idealna na nocne napady głodu
2020-07-30

łatwy
15 min
4
Dietetyczna patelnia z letnich warzyw, którą można jeść bezkarnie na noc, jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Niskokaloryczne i sycące danie w stylu włoskiej frittaty to idealne rozwiązanie na nocne napady głodu. Nawet jeśli wracacie późno do domu i jesteście zmęczeni, przygotowanie tego pysznego dania zajmie wam zaledwie 15 minut. Zachęcam do wypróbowania!
Jeśli lubisz omlety, to koniecznie wypróbuj łatwe i pyszne przepisy przygotowane przez redaktorki Beszamel.pl:
Jak zrobić omlet po włosku? Przepis na frittatę
Dietetyczny omlet gotowany w woreczku strunowym
Wypróbuj również 1 z 15 przepisów na omlety: Omlet na otuchę - 15 najlepszych przepisów
SKŁADNIKI
- 150 ml mleka
- 6 jajek
- 100 g różyczek brokuła
- 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 1 cebula, pokrojonej drobno
- 60 g małych pomidorków koktajlowych, przeciętych poziomo na pół
- 6-8 liści bazylii
- 2 łyżeczki oleju lub oliwy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i paprykę, smażyć 2-4 minuty.
- Dodać brokuły i smażyć jeszcze 2-4 minuty.
- W tym czasie zmiksować jajka z mlekiem oraz przyprawami.
- Do podsmażonych warzyw dodać posiekane liście bazylii, zalać mieszaniną jajek i mleka, na wierzchu ułożyć połówki pomidorów.
- Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i ogrzewać jeszcze 6 minut.
Jajka – zdrowie w skorupce