Jak zrobić omlet po włosku? Przepis na frittatę

Jak zrobić omlet po włosku? Przepis na frittatę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Frittata z pomidorami, cebulą i bazylią.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Frittata jest rodzajem omletu, którego górę zapieka się na grillu, wcześniej posypując ją startym serem, oczywiście najlepiej parmezanem. Omletu nie składa się na pół, tylko podaje w formie placka. Nadzienie może być dowolne. Zaszalej więc w kuchni i dodawaj do frittaty, na co tylko masz ochotę.

Składniki

  • 6 średnich cebul cienko poszatkowanych

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 225 g pomidorków koktajlowych albo wiśniowych

  • 6 jajek

  • sól

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu

  • pęczek świeżej bazylii

  • 4-5 łyżek masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Poddusić cebulę na oliwie na złocisty kolor.

  • Usunąć skórki z pomidorów i posiekać je (mogą być również odsączone pomidory z puszki).

  • Dodać do cebuli i doprawić solą.

  • Ogrzewać 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

  • Wyłożyć warzywa do miski łyżką cedzakową. Pozostawić do ostygnięcia.

  • Roztrzepać lekko jajka tak, by je wymieszać nie powodując jednak pojawienia się piany.

  • Dodać warzywa, sporo pieprzu i soli (powinno być pikantnie doprawione).

  • Porwać liście bazylii i wymieszać wszystko razem.

  • Na patelni o średnicy 30 cm, o grubym dnie rozgrzać masło, aż zacznie dymić.

  • Wlać mieszaninę jajeczną, zmniejszyć ogień i podgrzewać 15 minut, aż jajka się zetną, lecz na wierzchu pozostaną luźne.

  • Posypać parmezanem i postawić patelnię na grilla na 30 sekund.

  • Zsunąć frittatę elastyczną łopatką na odpowiedniej wielkości talerz i, gdy ostygnie podzielić na kliny.

  • Można ją jeść na ciepło z sałatą lub na zimno, wyłożoną na kromkę chleba.

Ocena: 1