Cukiniowe łódki nadziewane twarogiem i pesto - lekka letnia przekąska

Cukinia nadziewana twarogiem  pesto
Autor: Shutteratock Cukinia nadziewana twarogiem pesto
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Cukiniowe łódki nadziewane twarogiem i pesto to lekka letnia przekąska, która można podać na lunch lub kolację. Jest bardzo smaczna, ma niewiele kalorii i nie wymaga specjalnych przygotowań. Do tego świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno.

Cukinia to jedno z moich ukochanych letnich warzyw. Przeplatam zwłaszcza za młodziutkimi okazami, delikatnymi i słodkawymi, o cienkiej i chrupiącej skórce, które można schrupać na surowo. Te odrobinkę większe lubię podawać wypełnione przeróżnymi nadzieniami, tak jak tym z twarogu. Ale do cukinii pasuje bardzo wiele dodatków i przypraw, więc warto eksperymentować i szukać swoich ulubionych smaków. Może okazać się, że waszym ulubionym będzie cukinia wypełniona nadzieniem z jabłek i groszku lub mięsa i grzybów. Koniecznie wypróbujcie przepisów na cukinię: Cukinia - przepisy na pyszne i tanie dania z cukinia w roli głównej.

SKŁADNIKI

  • 4 nieduże cukinie
  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4- 6 łyżeczek pesto
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie dokładnie umyć, przekroić na połówki wzdłuż i wydrążyć nasiona.
  • Twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować, doprawić rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku.
  • Wnętrze cukinii posmarować pesto i wypełnić twarogiem, łódki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok 25-35 minut.
  • Przed podaniem wierzch skropić pesto.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej