Cukiniowe łódki nadziewane twarogiem i pesto - lekka letnia przekąska
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Cukiniowe łódki nadziewane twarogiem i pesto to lekka letnia przekąska, która można podać na lunch lub kolację. Jest bardzo smaczna, ma niewiele kalorii i nie wymaga specjalnych przygotowań. Do tego świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno.
Cukinia to jedno z moich ukochanych letnich warzyw. Przeplatam zwłaszcza za młodziutkimi okazami, delikatnymi i słodkawymi, o cienkiej i chrupiącej skórce, które można schrupać na surowo. Te odrobinkę większe lubię podawać wypełnione przeróżnymi nadzieniami, tak jak tym z twarogu. Ale do cukinii pasuje bardzo wiele dodatków i przypraw, więc warto eksperymentować i szukać swoich ulubionych smaków. Może okazać się, że waszym ulubionym będzie cukinia wypełniona nadzieniem z jabłek i groszku lub mięsa i grzybów. Koniecznie wypróbujcie przepisów na cukinię: Cukinia - przepisy na pyszne i tanie dania z cukinia w roli głównej.
SKŁADNIKI
- 4 nieduże cukinie
- 1 kostka twarogu półtłustego
- 1 ząbek czosnku
- 4- 6 łyżeczek pesto
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie dokładnie umyć, przekroić na połówki wzdłuż i wydrążyć nasiona.
- Twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować, doprawić rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku.
- Wnętrze cukinii posmarować pesto i wypełnić twarogiem, łódki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok 25-35 minut.
- Przed podaniem wierzch skropić pesto.