Cukinia z pastą z jabłek i zielonego groszku
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Cukinia z pastą z jabłek i zielonego groszku to smaczne danie bezmięsne lub przekąska. Danie smakuje najlepiej, jeśli przygotujemy je z młodych i niewielkich cukinii i kwaskowych jabłek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 nieduże młode cukinie
 - 1 cebula
 - 2 jabłka
 - 200 g orzechów laskowych
 - 100 g zielonego groszku
 - 1 łyżka posiekanej mięty
 - 1 cytryna
 - cukier
 - sól i pieprz
 - 4 łyżki masła
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i wybrać nieco miąższu. Warzywa wrzucić na 3 minuty do wrzątku, wyjąć i zahartować zimną wodą.
 - Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, dodać miętę, groszek i posiekany miąższ cukinii. Dusić 5 minut po czym dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłko.
 - Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć dok. Sok i skórkę dodać do farszu. Dusić pod przykryciem kilka minut, a następnie zdjąć ognia i przestudzić.
 - Orzechy drobno posiekać i wymieszać z farszem, doprawić nadzienie solą, pieprzem i cukrem do smaku.
 - Cukinie nadziać i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Na każdą położyć wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na 25 min.