Cukinia z pastą z jabłek i zielonego groszku

2021-03-29
Cukinia z pastą z jabłek i zielonego groszku
Autor: Shutterstock Cukinia z pastą z jabłek i zielonego groszku.
łatwy
40 min
4

Cukinia z pastą z jabłek i zielonego groszku to smaczne danie bezmięsne lub przekąska. Danie smakuje najlepiej, jeśli przygotujemy je z młodych i niewielkich cukinii i kwaskowych jabłek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 nieduże młode cukinie
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g zielonego groszku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 cytryna
  • cukier
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i wybrać nieco miąższu. Warzywa wrzucić na 3 minuty do wrzątku, wyjąć i zahartować zimną wodą.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, dodać miętę, groszek i posiekany miąższ cukinii. Dusić 5 minut po czym dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłko.
  • Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć dok. Sok i skórkę dodać do farszu. Dusić pod przykryciem kilka minut, a następnie zdjąć ognia i przestudzić.
  • Orzechy drobno posiekać i wymieszać z farszem, doprawić nadzienie solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  • Cukinie nadziać i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Na każdą położyć wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na 25 min.