Cukinia z pastą z jabłek i zielonego groszku
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Cukinia z pastą z jabłek i zielonego groszku to smaczne danie bezmięsne lub przekąska. Danie smakuje najlepiej, jeśli przygotujemy je z młodych i niewielkich cukinii i kwaskowych jabłek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 nieduże młode cukinie
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 200 g orzechów laskowych
- 100 g zielonego groszku
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 cytryna
- cukier
- sól i pieprz
- 4 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i wybrać nieco miąższu. Warzywa wrzucić na 3 minuty do wrzątku, wyjąć i zahartować zimną wodą.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, dodać miętę, groszek i posiekany miąższ cukinii. Dusić 5 minut po czym dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłko.
- Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć dok. Sok i skórkę dodać do farszu. Dusić pod przykryciem kilka minut, a następnie zdjąć ognia i przestudzić.
- Orzechy drobno posiekać i wymieszać z farszem, doprawić nadzienie solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Cukinie nadziać i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Na każdą położyć wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na 25 min.