Cudowne burgery z kaszy i szpinaku - zdrowe i pyszne!
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Burgery z kaszy i szpinaku to pyszna i zdrowa alternatywa dla mięsnych hamburgerów. Smakują doskonale, są zdrowe i dietetyczne. I niedrogie - co ważne, gdy trafi się nam kryzys finansowy.
Burgery z kaszy i szpinaku to wegetariańskie danie, które zasmakuje każdemu. Warto wypróbować ten przepis, pamiętając, że dodatek płatków drożdżowych jest szczególnie ważny dla osób na diecie bezmięsnej. Dzięki niemu dostarczają organizmowi witamin z grupy B, ważnych dla układu nerwowego.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka rozmrożonego siekanego szpinaku
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
- ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
- ½–¾ szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 3 większe ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem i ugotuj do miękkości.
- Szpinak odciśnij z nadmiaru wody, dodaj do niego posiekaną cebulę (można ją wcześniej podsmażyć) oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.
- W innej misce rozgnieć ciecierzycę (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków), dodaj do niej przyprawiony szpinak.
- Następnie dodaj do masy ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone siemię lniane i płatki owsiane rozdrobnione w dłoniach lub lekko rozdrobnione blenderem. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw płatkami drożdżowymi i sosem sojowym. Na koniec dodaj olej.
- Masę odstaw na około 20 minut, aż płatki owsiane i siemię pochłoną wodę, a sama masa zgęstnieje. Gdyby masa okazała się zbyt wilgotna – należy dodać więcej płatków.
- Piekarnik nagrzej na około 200°C. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut z jednej strony (aż będą odchodzić od papieru), a następnie 10 z drugiej.