Cudowne burgery z kaszy i szpinaku - zdrowe i pyszne!

2021-03-29
Cudowne burgery z kaszy i szpinaku - zdrowe i pyszne!
Autor: Shutterstock Burgery z kaszy  i szpinaku  smakują nie tylko wegetarianom
łatwy
45 min
4

Burgery  z kaszy i szpinaku to pyszna i zdrowa alternatywa dla mięsnych  hamburgerów. Smakują doskonale, są zdrowe i dietetyczne. I niedrogie  - co ważne, gdy trafi się nam kryzys finansowy.

  Burgery z kaszy i szpinaku to wegetariańskie danie, które zasmakuje każdemu. Warto wypróbować ten przepis, pamiętając, że dodatek  płatków drożdżowych jest  szczególnie ważny dla osób na diecie bezmięsnej. Dzięki niemu  dostarczają organizmowi  witamin z grupy B, ważnych  dla układu nerwowego. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka rozmrożonego siekanego szpinaku
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • ½–¾ szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem i ugotuj do miękkości.
  • Szpinak odciśnij z nadmiaru wody, dodaj do niego posiekaną cebulę (można ją wcześniej podsmażyć) oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.
  • W innej misce rozgnieć ciecierzycę (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków), dodaj do niej przyprawiony szpinak.
  • Następnie dodaj do masy ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone siemię lniane i płatki owsiane rozdrobnione w dłoniach lub lekko rozdrobnione blenderem. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw płatkami drożdżowymi i sosem sojowym. Na koniec dodaj olej.
  • Masę odstaw na około 20 minut, aż płatki owsiane i siemię pochłoną wodę, a sama masa zgęstnieje. Gdyby masa okazała się zbyt wilgotna – należy dodać więcej płatków.
  • Piekarnik nagrzej na około 200°C. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut z jednej strony (aż będą odchodzić od papieru), a następnie 10 z drugiej.