Co zrobić z selera? Selery faszerowane pieczarkami [przepis]

Selery faszerowane pieczarkami
Autor: thinkstockphotos.com Niepozorny seler znakomicie smakuje w wersji pieczonej
łatwy
50 min
4

Selery faszerowane pieczarkami są cennym źródłem składników mineralnych. Zawierają m.in. potas, cynk, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy: C, z grupy B, PP, E oraz prowitaminę A. Wzmacniają układ nerwowy, dobroczynnie oddziałują na pęcherz moczowy, pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie. Są także - znanym już w starożytności - afrodyzjakiem.

SKŁADNIKI

  • 4 selery
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml bulionu lub madery
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selery obieramy, myjemy, odkrawamy wierzchy i wydrążamy środki. Tak przygotowane razem z wierzchami i z wydrążonym miąższem gotujemy 10 minut w wodzie z solą i sokiem z cytryny.
  • Cebulę i pieczarki obieramy, siekamy i smażymy na maśle. Po przestudzeniu mieszamy z posiekanym podgotowanym miąższem oraz śmietaną, żółtkami, solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
  • Farszem napełniamy selery, przykrywamy wierzchami, podlewamy bulionem lub maderą i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C.