Chrupiące nuggetsy z kalafiora – lepsze niż z sieciówki. Kto by pomyślał, że kalafior może smakować tak dobrze

Chrupiące nuggetsy z kalafiora – lepsze niż z sieciówki. Kto by pomyślał, że kalafior może smakować tak dobrze
Autor: Shutterstock Chrupiące nuggetsy z kalafiora – lepsze niż z sieciówki. Kto by pomyślał, że kalafior może smakować tak dobrze
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Nuggetsy z kalafiora to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych nuggetsów z kurczaka. Kalafior, znany ze swoich licznych właściwości odżywczych, w tej wersji zyskuje nowy, wyjątkowy smak. Korzyści płynące ze spożywania zdrowego kalafiora są niezliczone, a szczegółowy przepis na nuggetsy pozwala cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia.

Nuggetsy z kalafiora, mimo że są zdrową alternatywą dla tradycyjnych nuggetsów z kurczaka, nie ustępują im smakiem. Są idealne jako przekąska, dodatek do obiadu czy danie główne. Dzięki odpowiednim przyprawom i pieczeniu w piekarniku, nuggetsy z kalafiora są chrupiące i aromatyczne, a jednocześnie lekkie i niskokaloryczne.

Kalafior -  właściwości

Cholina, obecna w kalafiorze, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i wątroby, wspiera procesy poznawcze i pamięć. Sulforafan natomiast, dzięki swoim właściwościom przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym, wspomaga walkę z rakiem i detoksykację organizmu.

Nugetsy z kalafiora

Nuggetsy z kalafiora to doskonały sposób na wprowadzenie zdrowego kalafiora do codziennej diety. Dzięki prostemu przepisowi można cieszyć się pysznym i zdrowym daniem, które smakuje jak w restauracji, ale jest znacznie zdrowsze. Kalafior dostarcza wielu niezbędnych witamin i minerałów, wspiera układ odpornościowy, zdrowie kości i mózgu, a także działa przeciwnowotworowo. Warto więc sięgnąć po ten przepis i delektować się smakiem zdrowych nuggetsów z kalafiora.

Polecamy również przepisy Roberta Makłowicza:

Tak Robert Makłowicz robi placki ziemniaczane. Tajemnicą ich smaku jest nieoczywisty składnik

Sekretny przepis Makłowicza. Pascha, jakiej jeszcze nie znacie

Leczo mojej mamy - przepis Roberta Makłowicza

SKŁADNIKI

  • 1 średni kalafior
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior podzielić na różyczki i umyć.
  • W dużej misce wymieszać mąkę, mleko roślinne, oliwę z oliwek, czosnek w proszku, paprykę, sól, pieprz i kurkumę, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Różyczki kalafiora obtoczyć w przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej, aby były równomiernie pokryte.
  • Ułożyć różyczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20-25 minut, aż nuggetsy staną się złociste i chrupiące.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej