Chrupiące brzegi, płynne żółtko. Chaczapuri adżarskie to kulinarny hit

Dieta wegetariańska
Kuchnia gruzińska zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Jednym z najpopularniejszych posiłków jest Chaczapuri. Pyszny gruziński placek z serem, który można znaleźć w różnych wersjach. Jeśli wciąż nie wiesz, jak przygotować go w domu, to mamy na to odpowiedź. Z tym przepisem na pewno sobie poradzisz.
Chaczapuri ma kilka odmian. Ta jest najbardziej efektowna
Chaczapuri z pewnością w ostatnich latach podbija serca Polaków. Jest to przepyszny gruziński placek z serem, który można znaleźć w różnych wariantach. Do najpopularniejszych należą jednak chaczapuri:
- Adżarskie – w kształcie łódki, z jajkiem na wierzchu.
- Imeretyńskie – okrągłe, z nadzieniem w środku.
Chaczapuri Adżarskie jest z pewnością jednak bardziej efektowną wersją. Jest nie tylko pyszne, ale również fajnie się je je. Chodzi o to, by odrywać kawałek ciasta i maczać je w nadzieniu z sera i jajka.
Kilka ciekawostek o tej pysznej potrawie. Zasmakuje każdemu
To chaczapuri pochodzi znad Morza Czarnego, gdzie marynarze i rybacy zaczęli wypiekać je w kształcie łódki, jako symbolu ich stylu życia. Choć w Polsce zazwyczaj jako nadzienie wykorzystuje się mozzarellę i fetę, to tak naprawdę w tradycji wykorzystuje się tam mieszankę lokalnych serów jak np. suluguni.
Niestety, nie da się ukryć, że chaczapuri jest dość kaloryczne. Zawiera bowiem całą masę sera, ciasto drożdżowe i mało. Ciekawostką jest, że w Gruzji istnieje wskaźnik chaczapuri. Jest to ekonomiczny indeks, który mierzy inflację na podstawie cen składników potrzebnych do przygotowania tego pysznego posiłku.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- Nadzienie:
- 250 g sera feta lub twarogu
- 150 g sera mozzarella
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy drożdże, cukier i ciepłą wodę. Odstawiamy na 10 minut.
- Dodajemy mąkę, sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
- Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
- Mieszamy ze sobą dwa sery.
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Każdą z nich rozwałkowujemy na owalny placek.
- Brzegi zwijamy do środka i tworzymy łódkę.
- Wnętrze wypełniamy serem.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
- Po tym czasie do środka wbijamy jajko i pieczemy kolejne 5 minut, aż białko się zetnie.
- Podajemy z kawałkiem masła.