Budyń z pieczarek - pyszny dodatek do obiadu lub ciepła kolacja
2021-03-29
średni
90 min
4
Budyń z pieczarek może stanowić samodzielne danie lub być smacznym dodatkiem do dań z mięsa lub drobiu. Najlepiej jest przygotować go w specjalnej formie budyniowej, jeśli jej nie mamy wystarczy szczelnie zamykany garnek.
SKŁADNIKI
- 300 g pieczarek
- cebula
- pół kostki masła
- 4 kajzerki
- szklanka mleka
- 5 jajek
- sól i pieprz
- pęczek natki pietruszki
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę budyniową wysmarować tłuszczem.
- Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki i usmażyć razem z cebulą na maśle, ostudzić.
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić z pieczarkami.
- Żółtka utrzeć z połową tłuszczu. Dodać zmielone pieczarki, sól, pieprz, i posiekaną pietruszkę, wymieszać.
- Ubić białka na sztywną pianę, połączyć z masą. Przełożyć do formy budyniowej i szczelnie zamknąć.
- Wstawić do większego garnka wypełnionego wrzątkiem. Gotować godzinę.
- Ugotowany budyń wyjąć z formy, polać stopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną.