Budyń z pieczarek - pyszny dodatek do obiadu lub ciepła kolacja

2021-03-29
Budyń z pieczarek - pyszny dodatek do obiadu lub ciepła kolacja
Autor: Shutterstock
średni
90 min
4

Budyń z pieczarek może stanowić samodzielne danie lub być smacznym dodatkiem do dań z mięsa lub drobiu. Najlepiej jest przygotować go w specjalnej formie budyniowej, jeśli jej nie mamy wystarczy szczelnie zamykany garnek.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę budyniową wysmarować tłuszczem.
  • Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki i usmażyć razem z cebulą na maśle, ostudzić.
  • Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić z pieczarkami.
  • Żółtka utrzeć z połową tłuszczu. Dodać zmielone pieczarki, sól, pieprz, i posiekaną pietruszkę, wymieszać.
  • Ubić białka na sztywną pianę, połączyć z masą. Przełożyć do formy budyniowej i szczelnie zamknąć.
  • Wstawić do większego garnka wypełnionego wrzątkiem. Gotować godzinę.
  • Ugotowany budyń wyjąć z formy, polać stopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną.