Jak zrobić bułkę tartą?

Jak zrobić bułkę tartą?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Bułka tarta - niezbędny dodatek do panierek.

Każdego dnia ludzie wyrzucają tony jedzenia. Nie jest to działanie ani ekologiczne, ani ekonomiczne. Przecież wiele produktów, które wydają się już bezużyteczne można poddać przetworzeniu czy wykorzystać w inny sposób. Doskonałym przykładem jest chociażby czerstwe pieczywo. Co można z nim zrobić?

Zeschłe pieczywo można wykorzystać na kilka sposobów, a ten najprostszy to oczywiście bułka tarta - niezastąpiony dodatek do przyrządzania panierek, słodyczy oraz wielu innych potraw. 

Jak przyrządzić bułkę tartą z pieczywa, które jeszcze nie jest suche?

Przyrządzenie świeżej bułki tartej zajmuje dosłownie chwilę, a jej nieoceniony wkład jako składnik farszów, panierek do ryb, czy też kurczaka zna każdy. Zmieszana z utartym serem lub aromatycznymi ziołami stanowić będzie doskonałą posypkę zapiekanego kalafiora lub makaronu. Wystarczy rozdrobnione pieczywo miksować w malakserze do momentu, aż powstaną małe okruszki. 

Jak przechowywać bułkę tartą?

Aby tak przygotowana bułka wystarczyła na dłużej, należy przełożyć ją do foliowych torebek i schować do zamrażalnika. Tak przyrządzoną i zabezpieczoną bułkę można przechowywać maksymalnie 6 miesięcy. 

Jak przygotować suszoną bułkę tartą?

Suszona bułka tarta z kolei, to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw. Wykorzystuje się ją zarówno do przyrządzania panierek, jak i do pieczenia ciasta. Czerstwe pieczywo należy pokroić na mniejsze kawałki i wysuszyć w ciepłym i przewiewnym miejscu. Jeśli chcemy skrócić ten proces, można małe i cienkie kromeczki czerstwego pieczywa wysuszyć na blasze w piekarniku w temperaturze 150 stopni. Przygotowane kawałki można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (drobne sitko), zmiksować je w malakserze na okruszki lub rozgnieść wałkiem uprzednio wkładając je do foliowej torebki. Całe wysuszone bułki można też po prostu zetrzeć na tarce.

Tak przyrządzony dodatek będzie dobry przez miesiąc. Należy go przechowywać w zakręcanym słoiku lub innym szczelnie zamykanym naczyniu.

Ocena: 3