Biorę serek wiejski i 2 marchewki. W kwadrans smażę furę pysznych i chrupiących placków

placki z marchewek i serka wiejskiego
Autor: Shutterstock Z marchewek i tego serka zrobisz smaczne i zdrowe placki. To dobry pomysł na obiad i nie tylko.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Co może wyjść z połączenia serka wiejskiego i marchewek? Odpowiedź znajdziecie w tym prostym i błyskawicznym przepisie. Wyśmienite placki z marchewek i serka wiejskiego są pyszne, aromatyczne i chrupiące. To pomysł na lekki i zdrowy obiad i smaczną kolację. Mogą być też ciekawą przekąskę. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienite placki marchewkowe z dodatkiem serka wiejskiego i z czym je podawać.

Czy można zrobić placuszki z serka wiejskiego?

Od pewnego czasu serek wiejski stał się wyjątkowo popularny. Okazuje się, że jest to produkt o wszechstronnym wykorzystaniu, który zawsze warto mieć w lodówce. Jest zdrowy, zawiera sporo białka i innych prozdrowotnych substancji odżywczych. Świetnie smakuje sam i może być głównym składnikiem wielu potraw. Najlepszym tego przykładem są pyszne i chrupiące placki marchewkowe, na które przepis znajdziecie poniżej.

Jak zrobić placki z marchewki i serka wiejskiego?

Przepis na pełne smaku i zdrowia placki z marchewek i serka wiejskiego jest łatwy i szybki. Najwięcej czasu może zająć starcie marchewek na tarce, ale można go skrócić wykorzystując malakser. Zaletą tego przepisu jest także to, że lista składników nie jest długa. Wszystkie produkty można kupić w wielu sklepach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.

Smażąc placki marchewkowe z serka wiejskiego, należy pamiętać, aby ogień nie był zbyt duży. Placki mogą się przypalić z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.

Jak więc zrobić smakowite i pełne zdrowia placki z marchewek i serka wiejskiego? Przygotowanie składa się z kilku łatwych i szybkich kroków.

  • 1. krok – starcie marchewek
  • 2. krok – wymieszanie serka wiejskiego z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – połączenie masy z marchewką i mąką pszenną
  • 4. krok – usmażenie placków marchewkowych z serka wiejskiego na patelni

Z czym podawać placki z marchewki i serka wiejskiego?

Pyszne i aromatyczne placuszki przygotowane z marchewek i serka wiejskiego to danie na medal. Smakują świetnie i są chrupiące. Sprawdzą się na obiad bez mięsa lub jako dodatek do dania głównego. Idealnie zastąpią ziemniaki gotowane lub pieczone. To również pomysł na lekką kolację czy zdrową przekąskę. Placki marchewkowe z dodatkiem serka wiejskiego dobrze komponują się z różnymi sosami i dipami. Można też posypać je posiekanymi świeżymi ziołami.

To podstawowy przepis na smakowite i chrupiące placki z marchewki i serka wiejskiego. Danie można nieco podkręcić, dodając inne składniki. Smak placków podkręci szczypta mielonego chili. Sprawdzą się też zioła prowansalskie, bazylia czy tymianek.

SKŁADNIKI

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki (pszennej, orkiszowej)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i obrane marchewki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Przełożyć do miski.
  • Serek wiejski przełożyć do miseczki. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszać.
  • Masę serową dodać do marchewek. Wsypać mąkę. Wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad, na kolację lub jako przekąskę.
Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej