Biorę młode ziemniaki i ten serek. To pyszne i lekkie danie idealne na letni obiad

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Z młodych ziemniaków można przyrządzić pyszne i aromatyczne dania, które zachwycą nawet tych najwybredniejszych i niejadki. W tym sezonie warto sprawdzić przepis na ziemniaki książęce, które uwodzą smakiem już od pierwszego kęsa. Przepis na ziemniaki książęce to hit tego lata. Zobaczcie, jak je zrobić i sprawdźcie tę prostą recepturę.
Z czego zrobić ziemniaki książęce?
Pełne smaku i aromatu ziemniaki książęce składają się z kilku produktów. Wszystkie składniki, które niezbędne są do ich przyrządzenia, są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Sezon na młode ziemniaki, które w tym daniu grają główną rolę, zaczyna na się z końcem maja i trwa do początku sierpnia. Ziemniaki wczesne charakteryzują się delikatnym smakiem, wysoką zawartością witaminy C oraz cienką skórką, której nie trzeba obierać.
Sekretem smaku tej pysznej potrawy jest znakomity sos, w którym zapieka się ziemniaki. Przygotowuje się go na bazie serka wiejskiego. W naszym kraju zyskał już miano superfood i stał się składnikiem wielu pysznych i zdrowych potraw.
Co jest potrzebne, aby zrobić ziemniaki książęce w domu? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie składniki jak:
- młode ziemniaki
- serek wiejski
- parmezan
- jajko
- czosnek
- koperek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
Jak zrobić ziemniaki książęce?
Przepis na pyszne i aromatyczne ziemniaki książęce zapiekane z serkiem wiejskim nie jest trudny. Wystarczy przygotować je według tego prostego przepisu, a danie uda się już za pierwszym razem. Zachwyci smakiem nawet tych, którzy są wybredni. Przygotowanie jest łatwe i nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Resztę pracy wykona już piekarnik.
Jak więc zrobić ziemniaki książęce z dodatkiem serka wiejskiego? Przepis składa się z kilku banalnie łatwych czynności. To smaczne danie sezonowe może zrobić każdy. Poradzą sobie z nim nawet ci, którzy stawiają pierwsze kroki w domowym gotowaniu.
- 1. krok – obranie, umycie i pokrojenie ziemniaków
- 2. krok – przygotowanie sosu z serka wiejskiego
- 3. krok – ułożenie ziemniaków w formie i zalanie sosem
- 4. krok – upieczenie ziemniaków książęcych w piekarniku
Jak podawać ziemniaki książęce?
Przepis na ziemniaki książęce jest łatwy, a danie zawsze się udaje. Warto go zapisać, ponieważ to obowiązkowa potrawa w czasie sezonu na młode ziemniaki. Potrawa jest uniwersalna i pysznie smakuje sama. Stanowi też wyśmienity dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Idealnie pasują do jedzenia z grilla. W każdej opcji ziemniaki książęce smakują wyśmienicie i podbiją niejedno podniebienie.
SKŁADNIKI
- 800 g młodych ziemniaków
- 200 g serka wiejskiego
- 50 g startego parmezanu
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki opłukać i osuszyć. Pokroić w plastry.
- Serek wiejski zmiksować z jajkiem i posiekanym czosnkiem.
- Wsypać starty parmezan i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Ziemniaki ułożyć w formie do zapiekania i wlać sos.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, aż wierzch zacznie się delikatnie rumienić.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka chwil, aby odparowały.
- Podawać na ciepło jako danie główne lub dodatek do innych potraw.