Biorę młode ziemniaki i ten serek. To pyszne i lekkie danie idealne na letni obiad

ziemniaki książęce
Autor: Shutterstock Pyszne i aromatyczne ziemniaki książęce to hit. Smakują nawet niejadkom.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Z młodych ziemniaków można przyrządzić pyszne i aromatyczne dania, które zachwycą nawet tych najwybredniejszych i niejadki. W tym sezonie warto sprawdzić przepis na ziemniaki książęce, które uwodzą smakiem już od pierwszego kęsa. Przepis na ziemniaki książęce to hit tego lata. Zobaczcie, jak je zrobić i sprawdźcie tę prostą recepturę.

Z czego zrobić ziemniaki książęce?

Pełne smaku i aromatu ziemniaki książęce składają się z kilku produktów. Wszystkie składniki, które niezbędne są do ich przyrządzenia, są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Sezon na młode ziemniaki, które w tym daniu grają główną rolę, zaczyna na się z końcem maja i trwa do początku sierpnia. Ziemniaki wczesne charakteryzują się delikatnym smakiem, wysoką zawartością witaminy C oraz cienką skórką, której nie trzeba obierać.

Sekretem smaku tej pysznej potrawy jest znakomity sos, w którym zapieka się ziemniaki. Przygotowuje się go na bazie serka wiejskiego. W naszym kraju zyskał już miano superfood i stał się składnikiem wielu pysznych i zdrowych potraw.

Co jest potrzebne, aby zrobić ziemniaki książęce w domu? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie składniki jak:

  • młode ziemniaki
  • serek wiejski
  • parmezan
  • jajko
  • czosnek
  • koperek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

Jak zrobić ziemniaki książęce?

Przepis na pyszne i aromatyczne ziemniaki książęce zapiekane z serkiem wiejskim nie jest trudny. Wystarczy przygotować je według tego prostego przepisu, a danie uda się już za pierwszym razem. Zachwyci smakiem nawet tych, którzy są wybredni. Przygotowanie jest łatwe i nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Resztę pracy wykona już piekarnik.

Jak więc zrobić ziemniaki książęce z dodatkiem serka wiejskiego? Przepis składa się z kilku banalnie łatwych czynności. To smaczne danie sezonowe może zrobić każdy. Poradzą sobie z nim nawet ci, którzy stawiają pierwsze kroki w domowym gotowaniu.

  • 1. krok – obranie, umycie i pokrojenie ziemniaków
  • 2. krok – przygotowanie sosu z serka wiejskiego
  • 3. krok – ułożenie ziemniaków w formie i zalanie sosem
  • 4. krok – upieczenie ziemniaków książęcych w piekarniku

Jak podawać ziemniaki książęce?

Przepis na ziemniaki książęce jest łatwy, a danie zawsze się udaje. Warto go zapisać, ponieważ to obowiązkowa potrawa w czasie sezonu na młode ziemniaki. Potrawa jest uniwersalna i pysznie smakuje sama. Stanowi też wyśmienity dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Idealnie pasują do jedzenia z grilla. W każdej opcji ziemniaki książęce smakują wyśmienicie i podbiją niejedno podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 800 g młodych ziemniaków
  • 200 g serka wiejskiego
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki opłukać i osuszyć. Pokroić w plastry.
  • Serek wiejski zmiksować z jajkiem i posiekanym czosnkiem.
  • Wsypać starty parmezan i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • Ziemniaki ułożyć w formie do zapiekania i wlać sos.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, aż wierzch zacznie się delikatnie rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka chwil, aby odparowały.
  • Podawać na ciepło jako danie główne lub dodatek do innych potraw.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej