Bigos z boczniakami - niezwykle aromatyczny postny bigos
2021-10-28
łatwy
60 min
4
Bigos z boczniakami to bardzo smaczna alternatywa dla mięsnego bigosu z dodatkiem suszonych grzybów. Przygotowuje się go krócej i łatwiej, ale nie ustępuje on bogactwem aromatów tradycyjnemu daniu.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg białej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 300 g boczniaków
- kilka suszonych śliwek
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 goździki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- miód
- sos sojowy
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba rodzaje kapusty rozdrobnić wg. uznania i wymieszać.
- Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na oleju, nie przypalić.
- Gdy cebula nieco zmięknie dodać do niej przyprawy i chwile podgrzewać, aby wydobyć ich aromat.
- Gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć przełożyć zawartość patelni do sporego garnka, dodać kapustę i suszone śliwki, podlać niewielką ilością wody lub bulionu. Nie zaszkodzi też odrobina białego wytrawnego wina.
- Garnek z kapustą przykryć i dusić na małym ogniu minimum 30 minut.
- Boczniaki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w paski.
- Na patelni podgrzać nieco miodu i podsmażyć na nim grzyby, gdy się lekko zrumienią podlać sosem sojowym i odparować płyn.
- Grzyby przełożyć do bigosu i podgrzewać jeszcze 15-20 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl