Bigos z boczniakami - niezwykle aromatyczny postny bigos

Bigos z boczniakami - niezwykle aromatyczny postny bigos
Autor: Shutterstock Bigos z boczniakami to smaczne danie bezmięsne.
łatwy
60 min
4

Bigos z boczniakami to bardzo smaczna alternatywa dla mięsnego bigosu z dodatkiem suszonych grzybów. Przygotowuje się go krócej i łatwiej, ale nie ustępuje on bogactwem aromatów tradycyjnemu daniu. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1  czerwona cebula
  • 300 g boczniaków
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • miód
  • sos sojowy
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oba rodzaje kapusty rozdrobnić wg. uznania i wymieszać.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na oleju, nie przypalić.
  • Gdy cebula nieco zmięknie dodać do niej przyprawy i chwile podgrzewać, aby wydobyć ich aromat.
  • Gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć przełożyć zawartość patelni do sporego garnka, dodać kapustę i suszone śliwki, podlać niewielką ilością wody lub bulionu. Nie zaszkodzi też odrobina białego wytrawnego wina.
  • Garnek z kapustą przykryć i dusić na małym ogniu minimum 30 minut. 
  • Boczniaki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w paski.
  • Na patelni podgrzać nieco miodu i podsmażyć na nim grzyby, gdy się lekko zrumienią podlać sosem sojowym i odparować płyn.
  • Grzyby przełożyć do bigosu i podgrzewać jeszcze 15-20 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej