Bezmięsne kotlety z ziemniaków i pieczarek: kapitalny przepis na obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bezmięsne kotlety mielone z gotowanych ziemniaków i smażonych pieczarek to kapitalny przepis na obiad. Soczyste w środku i chrupiące z wierzchu mielone smakują wszystkim. Podane z surówkami ze świeżych warzyw są rewelacyjne.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 250-300 g brązowych pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane namoczyć dzień wcześniej. Zalać przegotowaną wodą i odstawić na 12 godzin.
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Pieczarki pokroić, cebulę posiekać.
- Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć, aż lekko się przyrumienią.
- Ziemniaki wymieszać z płatkami owsianymi, natką pietruszki, pieczarkami i cebulą.
- Z masy formować okrągłe i lekko spłaszczone kotleciki, panierować w bułce tartej.
- Smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z surówką.