Bezglutenowa tarta szpinakowa - sprawdzony przepis

2021-03-29 22:28

Bezglutenowa tarta ze szpinakiem, klasyczne danie kuchni francuskiej, jest dowodem na to, jak pyszne mogą być dania bezglutenowe. Dieta bezglutenowa dla jednych jest wyborem, a dla innych koniecznością. Bez względu na okoliczności, warto pamiętać, że posiłki bez glutenu mogą być równie smaczne i ciekawe, jak tradycyjna kuchnia.

tarta-szpinakowa.jpg

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Pyszna i zdrowa tarta dla osób na diecie bezglutenowej
łatwy
30 min
4

Osoby  chore na celiakię powinny zdecydowanie unikać glutenu. Dostępne są jednak liczne rodzaje mąki bez glutenu, co ułatwia przygotowania bezglutenowych wypieków. Mąka kukurydziana to najczęściej wybierany rodzaj mąki w diecie bezglutenowej.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • pół kostki masła
  • szklankę mąki kukurydzianej
  • jedno jajko
  • kilka łyżek wody mineralnej niegazowanej
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 g startego parmezanu
  • 200 g mozzarelli
  • kilka suszonych pomidorów
  • trzy ząbki czosnku
  • przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło, mąkę, jajko wraz z kilkoma łyżkami wody ugniatamy, aż powstaną sporej wielkości okruchy ciasta.
  • Łączymy je w kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Kiedy ciasto się chłodzi, wrzucamy na patelnię trochę masła klarowanego, a następnie opakowanie szpinaku.
  • Po kilku minutach mieszania dodajemy sól, pieprz oraz wyciskamy trzy ząbki czosnku.
  • Po chwili zdejmujemy patelnię z ognia i zabieramy się za ciasto (jeśli upłynęła godzina leżakowania w lodówce).
  • Wałkujemy je na cieniutki placek i wkładamy do formy do pieczenia. Wystające brzegi odrywamy i nakłuwamy ciasto na całej powierzchni widelcem.
  • Przykrywamy je papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut w temp. 180 stopni.
  • Wyjmujemy formę, zdejmujemy papier i nakładamy na ciasto szpinak, posypując go parmezanem, pomidorami i rozdrobnioną mozzarellą.
  • Ponownie wkładamy wszystko do piekarnika na 20 minut i gotowe! Poczekaj chwilę, aż tarta ostygnie i zabieraj się do jedzenia.
Hanna Dąbrowska