Bezglutenowa tarta szpinakowa - sprawdzony przepis
2021-03-29
22:28
Bezglutenowa tarta ze szpinakiem, klasyczne danie kuchni francuskiej, jest dowodem na to, jak pyszne mogą być dania bezglutenowe. Dieta bezglutenowa dla jednych jest wyborem, a dla innych koniecznością. Bez względu na okoliczności, warto pamiętać, że posiłki bez glutenu mogą być równie smaczne i ciekawe, jak tradycyjna kuchnia.
i
łatwy
30 min
4
Osoby chore na celiakię powinny zdecydowanie unikać glutenu. Dostępne są jednak liczne rodzaje mąki bez glutenu, co ułatwia przygotowania bezglutenowych wypieków. Mąka kukurydziana to najczęściej wybierany rodzaj mąki w diecie bezglutenowej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- pół kostki masła
- szklankę mąki kukurydzianej
- jedno jajko
- kilka łyżek wody mineralnej niegazowanej
- 450 g mrożonego szpinaku
- 200 g startego parmezanu
- 200 g mozzarelli
- kilka suszonych pomidorów
- trzy ząbki czosnku
- przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło, mąkę, jajko wraz z kilkoma łyżkami wody ugniatamy, aż powstaną sporej wielkości okruchy ciasta.
- Łączymy je w kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Kiedy ciasto się chłodzi, wrzucamy na patelnię trochę masła klarowanego, a następnie opakowanie szpinaku.
- Po kilku minutach mieszania dodajemy sól, pieprz oraz wyciskamy trzy ząbki czosnku.
- Po chwili zdejmujemy patelnię z ognia i zabieramy się za ciasto (jeśli upłynęła godzina leżakowania w lodówce).
- Wałkujemy je na cieniutki placek i wkładamy do formy do pieczenia. Wystające brzegi odrywamy i nakłuwamy ciasto na całej powierzchni widelcem.
- Przykrywamy je papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut w temp. 180 stopni.
- Wyjmujemy formę, zdejmujemy papier i nakładamy na ciasto szpinak, posypując go parmezanem, pomidorami i rozdrobnioną mozzarellą.
- Ponownie wkładamy wszystko do piekarnika na 20 minut i gotowe! Poczekaj chwilę, aż tarta ostygnie i zabieraj się do jedzenia.