Aromatyczny kalafior z tofu przygotujesz raz-dwa. Najlepszy sposób na obiad w ciągu tygodnia

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lekki obiad, który jest wypełniony smakiem i sycący nie musi być trudny do przygotowania. Przepyszny kalafior z tofu i jogurtem to idealny pomysł na posiłek, który nie zajmie nam dużo czasu, a pozwoli przygotować wykwintne danie. Wystarczy kilka składników.
Szybko, świeżo i pysznie. Chrupiący kalafior podawany z tofu i jogurtem greckim
Pyszny wegetariański obiad, który przygotujemy na jednej blaszce? Nic trudnego! Ten przepyszny kalafior z tofu jest prosty do przygotowania i wychodzi za każdym razem. To danie jest pełne smaku, a dodatek jogurtu greckiego z imbirem sprawia, że danie jest bardzo świeże.
Tofu dla wielu może być ciężkie do przygotowania, jednak znając kilka prostych trików wyjdzie nam odo przepyszne i chrupiące. Wystarczy zalać je gorącą wodą, a następnie dokładnie odcisnąć za pomocą ręczników papierowych. To bez wątpienia jedna z najprostszych, ale przy okazji najskuteczniejszych metod jeśli chodzi o obróbkę tofu.
Jeśli jednak nie jesteśmy fanami tofu, możemy bez problemu zastąpić je po prostu kolejną główką kalafiora lub mięsnym dodatkiem - wszystko zależy od naszych wyborów żywieniowych i upodobań.
Ważne jest również pieczenie w wysokiej temperaturze. To właśnie to sprawi, że nasz kalafior i tofu wyjdą chrupiące i lekko zarumienione.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki garam masala
- sól i pieprz
- 340 g bardzo twardego tofu
- 500 ml jogurtu greckiego
- 2,5 cm kawałek imbiru
- 1 czerwona cebula
- świeża mięta
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni.
- Kalafior dzielimy na różyczki.
- Mieszamy je z oliwą z oliwek oraz 1 łyżeczką garam masala.
- Wykładamy kalafior na blaszkę.
- Pieczemy około 20 minut.
- Zagotowujemy wodę.
- Tofu kroimy w kostkę i wkładamy je do durszlaka.
- Zalewamy gorącą wodą.
- Wykładamy na ręcznik papierowy i zakrywamy kolejnym.
- Dobrze dociskamy, aż wchłoną nadmiar wody.
- Tofu wkładamy do miski po kalafiorze.
- Dodajemy oliwę z oliwek i pozostałą przyprawę garam masala.
- Kalafior przekładamy do miski.
- Tofu układamy na blaszce i pieczemy 15 minut, przewracając w połowie.
- W małej misce mieszamy jogurt i imbir. Doprawiamy solą i czarnym pieprze.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na talerz wykładamy jogurt, kalafior i tofu.
- Całość posypujemy cebulą i miętą oraz polewamy sokiem z cytryny.