Aromatyczny kalafior z tofu przygotujesz raz-dwa. Najlepszy sposób na obiad w ciągu tygodnia

Aromatyczny kalafior z tofu przygotujesz raz-dwa. Najlepszy sposób na obiad w ciągu tygodnia
Autor: Shutterstock.com Aromatyczny kalafior z tofu przygotujesz raz-dwa. Najlepszy sposób na obiad w ciągu tygodnia
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lekki obiad, który jest wypełniony smakiem i sycący nie musi być trudny do przygotowania. Przepyszny kalafior z tofu i jogurtem to idealny pomysł na posiłek, który nie zajmie nam dużo czasu, a pozwoli przygotować wykwintne danie. Wystarczy kilka składników.

Szybko, świeżo i pysznie. Chrupiący kalafior podawany z tofu i jogurtem greckim

Pyszny wegetariański obiad, który przygotujemy na jednej blaszce? Nic trudnego! Ten przepyszny kalafior z tofu jest prosty do przygotowania i wychodzi za każdym razem. To danie jest pełne smaku, a dodatek jogurtu greckiego z imbirem sprawia, że danie jest bardzo świeże.

Tofu dla wielu może być ciężkie do przygotowania, jednak znając kilka prostych trików wyjdzie nam odo przepyszne i chrupiące. Wystarczy zalać je gorącą wodą, a następnie dokładnie odcisnąć za pomocą ręczników papierowych. To bez wątpienia jedna z najprostszych, ale przy okazji najskuteczniejszych metod jeśli chodzi o obróbkę tofu.

Jeśli jednak nie jesteśmy fanami tofu, możemy bez problemu zastąpić je po prostu kolejną główką kalafiora lub mięsnym dodatkiem - wszystko zależy od naszych wyborów żywieniowych i upodobań.

Ważne jest również pieczenie w wysokiej temperaturze. To właśnie to sprawi, że nasz kalafior i tofu wyjdą chrupiące i lekko zarumienione.

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki garam masala
  • sól i pieprz
  • 340 g bardzo twardego tofu
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 2,5 cm kawałek imbiru 
  • 1 czerwona cebula
  • świeża mięta
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni.
  • Kalafior dzielimy na różyczki.
  • Mieszamy je z oliwą z oliwek oraz 1 łyżeczką garam masala.
  • Wykładamy kalafior na blaszkę.
  • Pieczemy około 20 minut.
  • Zagotowujemy wodę.
  • Tofu kroimy w kostkę i wkładamy je do durszlaka.
  • Zalewamy gorącą wodą.
  • Wykładamy na ręcznik papierowy i zakrywamy kolejnym.
  • Dobrze dociskamy, aż wchłoną nadmiar wody.
  • Tofu wkładamy do miski po kalafiorze.
  • Dodajemy oliwę z oliwek i pozostałą przyprawę garam masala.
  • Kalafior przekładamy do miski.
  • Tofu układamy na blaszce i pieczemy 15 minut, przewracając w połowie.
  • W małej misce mieszamy jogurt i imbir. Doprawiamy solą i czarnym pieprze.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Na talerz wykładamy jogurt, kalafior i tofu.
  • Całość posypujemy cebulą i miętą oraz polewamy sokiem z cytryny.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej