Aromatyczny kalafior gotowany na parze z prażonymi pestkami słonecznika
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pyszny, lekki kalafior ugotowany na parze. Nudno? Niekoniecznie. Dodaj do niego ziarna i przyprawy, nadal będzie lekko, ale też aromatycznie i z charakterem.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 5 łyżek pestek słonecznika
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora opłukaj, podziel na różyczki i włóż do sitka do gotowania na parze.
- Sitko umieść na garnku z wrzącą wodą, gotuj kalafiora aż będzie miękki.
- Pestki słonecznika i ziarna kminku wrzuć na patelnię. Włącz gaz i zrumień ziarna.
- Do uprażonych ziaren dodaj olej, dopraw solą i tymiankiem, smaż jeszcze 2 minuty.
- Kalafiora podawaj udekorowanego ziarnami.