Aromatyczna tarta w jesiennym wydaniu. Wystarczy kilka składników

Dieta wegetariańska
Prosta do przygotowania tarta w jesiennym stylu to idealny pomysł na obiad czy kolację na ciepło. Smakuje wybornie, jest prosta w przygotowaniu, a jej zapach będzie się niósł po całym domu. Tarta z grzybami i dynią to idealna pozycja na każdą porę dnia.
Jesień w kuchni czas start. Ten przepis sprawdzi się świetnie
Poczuj jesienny vibe z tym prostym i aromatycznym przepisem na przepyszną tartę z grzybami i dynią. To prawdziwa kwintesencja jesiennych smaków, która zasmakuje każdemu, od zapalonych mięsożerców po tych z nas, którzy preferują bezmięsne posiłki.
Nasza tarta łączy w sobie idealnie słodycz dyni i ziemistym smakiem grzybów, które są tu podane w towarzystwie chrupiącego spodu i lekkiego, ale słonego akcentu sera feta. To naprawdę połączenie idealne, które świetnie się komplementuje tworząc jedno, przepyszne danie.
Co można dodać do tarty? To świetnie będzie pasować
A to jeszcze nie koniec. Jeśli chcemy, bez problemu możemy przyrządzić to danie z mięsnym akcentem. Wystarczy dodać odrobinę gotowanego lub szarpanego indyka. Jest to mięso, które ma delikatny smak, więc nie będzie zaburzało całej tarty. Ciekawym pomysłem będzie również dodanie nieco orzechów włoskich na wierzch naszej tarty.
Możemy ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest więc idealnym posiłkiem, niezależnie od okazji. Prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Nie ma więc co dłużej nad tym myśleć. Ta przepyszna tarta to strzał w 10.
SKŁADNIKI
- Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1–2 łyżki zimnej wody
- Nadzienie:
- 300 g dyni
- 200 g grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera feta
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie zagniatamy mąkę, masło, jajko i sól - w razie potrzeby dodajemy wodę.
- Formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Wyjmujemy, rozwałkowujemy i wykładamy formę na tartę.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
- Dynię kroimy w kostkę.
- Wrzucamy na patelnię z oliwą i podduszamy około 10 minut.
- Grzyby kroimy.
- Podsmażamy z posiekaną cebulą i czosnkiem.
- W misce mieszamy śmietankę, jajka, przyprawy i zioła.
- Na podpieczony spód wykładamy dynię i grzyby.
- Dodajemy pokruszoną fetę.
- Zalewamy masa jajeczną.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.