Zdrowe kokosanki owsiane: przepis na pyszne ciasteczka
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Kokosanki owsiane to ciasteczka, które pokochają wszyscy. Łatwe i szybkie do przygotowania, pełne zdrowego błonnika z płatków owsianych, znikają z talerza w mgnieniu oka. Zawsze się udają!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- półtorej szklanki płatków owsianych (szklanka poj. 250 ml)
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki (pszennej, owsianej, jaglanej lub z amarantusa)
- 4 łyżki cukru, ksylitolu lub miodu
- ew. 2 -3 łyżki wody lub mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką w misce. Gdyby masa była zbyt twarda, dodać 1-2 łyżki wody lub mleka.
- Łyżką nakładać porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczać dłonią nadając im kształt placuszków.
- Piec z termoobiegiem ok. 15- 20 minut (bez termoobiegu nieco dłużej), do zrumienienia ciastek.