Z mąki migdałowej i tych orzechów piekę pyszne ciasteczka. Przyjemnie chrupią i wybornie smakują

ciasteczka pistacjowe z mąki migdałowej
Autor: Shutterstock Weź mąkę migdałową, pistacje i kilka składników. To najlepsze ciasteczka do kawy i na deser.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Chrupiące ciasteczka pistacjowe z mąki migdałowej to mnóstwo smaku i aromatu, który rozchodzi się po całym domu już w trakcie pieczenia. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Przekonajcie się sami i sprawdźcie prosty przepis na wyborne ciasteczka pistacjowe z mąki migdałowej.

Ciasteczka pistacjowe z mąki migdałowej – z czego zrobić?

Wyśmienite domowe ciasteczka robi się nie tylko łatwo i szybko. Do ich przygotowania potrzebne są składniki, które można kupić w jednym większym sklepie spożywczym.

Oryginalny smak ciasteczka zawdzięczają orzechom pistacjowym i paście pistacjowej. Warto wiedzieć, że pistacje są pyszne i zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych. Dodatkową zaletą ciasteczek jest to, że robi się z mąki migdałowej. Nie zawiera glutenu i jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Świetnie sprawdza się na diecie keto i redukcyjnej.

Oprócz pistacji, pasty pistacjowej i mąki migdałowej potrzebnych jest jeszcze kilka innych składników. Na liście niezbędnych produktów znalazł się cukier, masło, jajka, kakao i proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasteczka pistacjowe z mąki migdałowej?

Przepis na domowe ciasteczka z orzechami pistacjowymi i mąką migdałową nie jest trudny. To tylko kilka bardzo łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Do przygotowania ciasta przyda się mikser lub robot planetarny. Dzięki nim zrobienie ciasteczek jest jeszcze łatwiejsze. Ciasteczka pistacjowe z mąką migdałową nie są czasochłonne, ale zanim trafią do piekarnika powinny chłodzić się w lodówce przez pół godziny.

Jak więc upiec całą blachę wybornych i chrupiących ciasteczek pistacjowych z mąki migdałowej? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a słodki przysmak o smaku pistacji uda się za pierwszym razem.

  • 1. krok – utarcie suchych składników z masłem
  • 2. krok – połączenie masy z pistacjami, pastą pistacjową i jajkami
  • 3. krok – uformowanie ciasteczek i schłodzenie ich w lodówce
  • 4. krok – upieczenie ciasteczek pistacjowych z mąki migdałowej w piekarniku
  • 5. krok – udekorowanie ciasteczek pistacjowych

Jak podawać ciasteczka pistacjowe z mąki migdałowej?

Wyśmienite ciasteczka z dodatkiem orzechów pistacjowych przygotowane na bazie bezglutenowej mąki migdałowej to pyszna słodka przekąska lub deser. Są doskonałym dodatkiem do aromatycznej kawy lub owocowej herbaty. Wybornie smakują z mlekiem. Sprawdzą się też jako słodka przekąska między posiłkami, którą można zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dzieciom do śniadaniówki.

Gotowe ciasteczka pistacjowe z mąki migdałowej warto dodatkowo udekorować. Sprawdzi się polewa czekoladowa oraz posiekane pistacje. Ciasteczka wzbogaci posiekana gorzka czekolada lub prażone płatki migdałowe.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki migdałowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g pasty pistacjowej
  • 100 g posiekanych pistacji
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę migdałową, kakao, cukier i proszek do pieczenia przesypać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i utrzeć mikserem.
  • Dodać pastę pistacjową i posiekane orzechy. Wbić jajka i miksować, aż składniki się połączą.
  • Za pomocą łyżki do lodów lub stołowej nabierać porcje ciasta i formować kulki. Ułożyć na desce i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Ciasteczka wyjąć z lodówki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Można je dodatkowo udekorować. Przełożyć do słoika na ciasteczka lub szczelnie zamykanego pojemnika.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej