Włoskie faworki CENCI lub CHIACCHERE. Bosko lekkie ciasteczka karnawałowe

Dieta wegetariańska
Karnawał jest w pełni. Pączki i faworki królują w sklepach i cukierniach. W tym roku warto skorzystać z przepisu na faworki pochodzącego z kuchni włoskiej i przygotować je w domu. Chrupiące faworki po włosku to pyszne ciasteczka, które zachwycą smakiem i przyjemną konsystencją. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, a efekt końcowy zachwyca. Zobaczcie, jak zrobić włoskie faworki i sprawdźcie oryginalny przepis.
SKŁADNIKI
- 160 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki grappy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1 kropla olejku cytrynowego (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- cukier puder do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej do dużej miski. W środku zrób zagłębienie. Wbij do niego jajka. Wlej alkohol i opcjonalnie olejek cytrynowy. Zagarniaj mąkę widelcem z boków kopczyka do środka i mieszaj, aby składniki się połączyły.
- Gdy składniki się połączą, przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto.
- Gotowe ciasto odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
- Gotowe ciasto rozwałkuj najcieniej, jak to możliwe.
- Z ciasta wycinaj podłużne lub trójkątne ciasteczka. Możesz je również zwinąć w różyczki.
- W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż na nim faworki, aż nabiorą jasnego złotego koloru. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
- Podawaj na deser w karnawale i w tłusty czwartek.
Czym są włoskie faworki?
Włoskie faworki, zwane cenci lub chiacchiere, to bardzo delikatne ciasteczka aromatyzowane olejkiem cytrynowym przygotowywane w okresie karnawału jako słodki poczęstunek. Tak jak polski chrust są smażone w głębokich oleju. Zwykle mają formę prostokątną lub są zwijane w róże. Podaje się je suto posypane cukrem pudrem.
Jak zrobić włoskie faworki?
Przepis na włoskie faworki jest o wiele łatwiejszy niż nasz klasyczny przepis na chrust. Przygotowanie ciasta i usmażenie faworków, tak jak robią to Włosi, nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Z podanych w przepisie składników wystarczy wyrobić jednolite ciasto, odstawić na pół godziny, a następnie rozwałkować i pokroić na małe ciasteczka.
Jak więc zrobić pyszne faworki według włoskiego przepisu? Przygotowanie zachwycających faworków jest proste i szybkie. Zobaczcie, jak robią je Włosi i skorzystajcie z ich klasycznego przepisu.
- 1. krok – wyrobienie ciasta na włoskie faworki i odstawienie go na 30 minut
- 2. krok – rozwałkowanie ciasta i pokrojenie go na małe ciasteczka
- 3. krok – usmażenie włoskich faworków na głębokim oleju
Jak podawać włoskie faworki?
Pyszne i chrupiące faworki według przepisu pochodzącego z kuchni włoskiej to hit tegorocznego karnawału. Świetnie zastąpią nasz tradycyjny chrust.
Usmażone faworki najlepiej wyjmować z gorącego oleju za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerz lub deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu prostemu zabiegowi łatwo i szybko można pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.
Włoskie faworki najlepiej smakują na deser w karnawale i w tłusty czwartek. Przed podaniem należy je suto oprószyć cukrem pudrem. Właśnie tak swoje tradycyjne faworki podają Włosi.