Włoskie faworki - CENCI lub CHIACCHERE - bosko lekkie ciasteczka karnawałowe
2022-01-21
łatwy
40 min
4
Włoskie faworki, zwane cenci lub chiacchere, to bardzo delikatne ciasteczka przygotowywane w okresie karnawału jako słodki poczęstunek. Tak jak polski chrust są smażone w głębokich oleju. Zazwyczaj mają formę prostokątną lub są zwijane w róże. Włoskie faworki aromatyzowane są olejkiem cytrynowym i oczywiście suto posypane cukrem pudrem!
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 160 g mąki
- 2 łyżki grappy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- cukier puder
- opcjonalnie:1 kropla olejku cytrynowego
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej do dużej miski, w utworzonym kopczyku zrób zagłębienie.
- Wbij do niego jajka i wlej brandy i ewentualnie olejek cytrynowy. Zagarniaj mąkę widelcem z boków kopczyka do środka, aby mieszała się z mokrymi składnikami.
- Gdy składniki wstępnie się połączą przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę i zagnieć elastyczne ciasto.
- Gotowe ciasto odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Gotowe ciasto rozwałkuj najcieniej jak to możliwe.
- Z ciasta wycinaj podłużne lub trójkątne ciasteczka. Możesz je również zwinąć w różyczki (takie jak na zdjęciu).
- Faworki smaż w głębokim tłuszczu na jasnozłoty kolor. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek