Włoskie faworki CENCI lub CHIACCHERE. Bosko lekkie ciasteczka karnawałowe

włoskie faworki
Autor: Shutterstock, Shutterstock Włoskie faworki są pyszne i apetycznie się prezentują.
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Karnawał jest w pełni. Pączki i faworki królują w sklepach i cukierniach. W tym roku warto skorzystać z przepisu na faworki pochodzącego z kuchni włoskiej i przygotować je w domu. Chrupiące faworki po włosku to pyszne ciasteczka, które zachwycą smakiem i przyjemną konsystencją. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, a efekt końcowy zachwyca. Zobaczcie, jak zrobić włoskie faworki i sprawdźcie oryginalny przepis.

SKŁADNIKI

  • 160 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki grappy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1 kropla olejku cytrynowego (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej do dużej miski. W środku zrób zagłębienie. Wbij do niego jajka. Wlej alkohol i opcjonalnie olejek cytrynowy. Zagarniaj mąkę widelcem z boków kopczyka do środka i mieszaj, aby składniki się połączyły.
  • Gdy składniki się połączą, przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto.
  • Gotowe ciasto odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
  • Gotowe ciasto rozwałkuj najcieniej, jak to możliwe.
  • Z ciasta wycinaj podłużne lub trójkątne ciasteczka. Możesz je również zwinąć w różyczki.
  • W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż na nim faworki, aż nabiorą jasnego złotego koloru. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
  • Podawaj na deser w karnawale i w tłusty czwartek.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek

Czym są włoskie faworki?

Włoskie faworki, zwane cenci lub chiacchiere, to bardzo delikatne ciasteczka aromatyzowane olejkiem cytrynowym przygotowywane w okresie karnawału jako słodki poczęstunek. Tak jak polski chrust są smażone w głębokich oleju. Zwykle mają formę prostokątną lub są zwijane w róże. Podaje się je suto posypane cukrem pudrem.

Jak zrobić włoskie faworki?

Przepis na włoskie faworki jest o wiele łatwiejszy niż nasz klasyczny przepis na chrust. Przygotowanie ciasta i usmażenie faworków, tak jak robią to Włosi, nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Z podanych w przepisie składników wystarczy wyrobić jednolite ciasto, odstawić na pół godziny, a następnie rozwałkować i pokroić na małe ciasteczka.

Jak więc zrobić pyszne faworki według włoskiego przepisu? Przygotowanie zachwycających faworków jest proste i szybkie. Zobaczcie, jak robią je Włosi i skorzystajcie z ich klasycznego przepisu.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta na włoskie faworki i odstawienie go na 30 minut
  • 2. krok – rozwałkowanie ciasta i pokrojenie go na małe ciasteczka
  • 3. krok – usmażenie włoskich faworków na głębokim oleju

Jak podawać włoskie faworki?

Pyszne i chrupiące faworki według przepisu pochodzącego z kuchni włoskiej to hit tegorocznego karnawału. Świetnie zastąpią nasz tradycyjny chrust.

Usmażone faworki najlepiej wyjmować z gorącego oleju za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerz lub deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu prostemu zabiegowi łatwo i szybko można pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.

Włoskie faworki najlepiej smakują na deser w karnawale i w tłusty czwartek. Przed podaniem należy je suto oprószyć cukrem pudrem. Właśnie tak swoje tradycyjne faworki podają Włosi.

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej